TJK-E 1 Ekim’de Jina Amini için yapılacak eylemlere çağırdı

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), 1 Ekim’de Avrupa genelinde Jina Amini ve Rojhilat halkı için yapılacak eylemlere tüm başta kadınlar olmak üzere tüm Kürdistanlıları katılmaya çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan TJK-E, Tahran “ahlak” polisinin işkencesi sonucu 16 Eylül’de hayatını kaybeden Kürt genç kadın Jina Amini ve sonrasında yaşanan direnişe dikkat çekerek, yükselen kadın mücadelesinin hiçbir zorbalığın durduramayacağını kaydetti.

Açıklama şöyle:

“Jîna Amînî’nin İran "ahlak" polisleri tarafından katledilmesine karşı, kadınların öncülüğünde Rojhilat halkının ve İranî toplulukların isyanı büyümekte, dalga dalga yayılmaktadır. Eril iktidar, tüm despotik devletlerde olduğu gibi bir kez daha bu isyanı kanla, zorla bastırmaya çalışıyor. Ama yükselen kadın mücadelesinin hiçbir zorbalık ve saldırı durduramayacaktır. Kürt ve İranlı kadınların talepleri demokratik ve evrensel taleplerdir. Kadınların talepleri görmezden gelinemeyeceği gibi şiddetle bastırılması da kabul edilmezdir.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak hem Rojhilat’ta, hem İran genelinde hem de yurt dışında düzenlenen eylemlerle Jîna’nın sesi olduk, olmaya devam edeceğiz. Bu özgürlük direnişini yalnız bırakmamak, uzun vadede kadınların ve halkların özgürlükler ve demokratikleşme temelinde kazanımlara dönüştürmek hepimizin sorumluluğundadır. Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak "Jin, Jîyan, Azadî" şiarı altında Avrupa’daki çeşitli farklı halk ve topluluklardan kadınlarla ortak mücadelemizi büyüteceğiz.

Bu temelde 1 Ekim Cumartesi günü Avrupa genelinde Jina Amini ve Rojhilat halkı için yapılacak tüm eylemlere Kürt kadınlarını, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıları güçlü katılmaya çağırıyoruz. Zaman bu direnişe omuz vermenin, bu direnişi büyütmenin zamanıdır.”