TJK-E: Direnişi büyütme zamanı

TJK-E, yarın (24 Eylül) Avrupa genelinde Jina Emini ve Rojhilat halkı için yapılacak tüm eylemlere katılım çağrısı yaptı, "Jina’nın saç telleri Rojhilat direnişinin kıvılcımı oldu, bu direnişe omuz vermenin, bu direnişi büyütmenin zamanıdır" dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Tahran’da ‘ahlak polisleri’ tarafından katledilen Kürt kadını Jina Emini, Merivan’da İran İstihbarat görevlisinin cinsel saldırısından kurtulmak için binadan atlayarak hayatını kaybeden Şiler Resuli, Azerbaycan askerlerinin tecavüz ve işkenceyle katlettiği Anush Abetyan… Aynı coğrafyada erkek-devlet şiddetiyle katledilen bu kadınların ismi dillerden düşmüyor. Bir kez daha erkek-devlet şiddeti sorgulanıyor. Bir kez daha Jîna Amînî şahsında özgürlük özlemini görerek sokaklara çıkan, katledilen kadınların sesi olanları selamlıyor, gösterilerde hayatını kaybedenleri anıyoruz" denildi.

JÎNA’NIN SAÇ TELLERİ KADINLAR ARASINDA BAĞDIR ARTIK

Açıklamada şunlar da ifade edildi:

"Jîna Emînî’nin hayatını yitirmesi üzerinden geçen bir haftada kadınların, Rojhilat halkının, İranî toplulukların isyanı dalga dalga büyüdü, yayıldı.
Jina’nın katline sebep saç tellerinin her biri özgürlük rüzgarında savruldu, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan, ama o acıyı hisseden tüm kadınların ruhuna değdi. Kadınların saç kesme eylemleri bu ortaklaşmanın bir sembolü oldu.

 'JİN-JİYAN-AZADİ PUSULA OLDU'

Gösterilerin en çarpıcı yanı ise Jin-Jiyan-Azadi sloganıydı. Kürt Kadın Hareketi’nin, yarım asra varan Kürdistan’daki kadın devriminin bu satırlara sığmayacak bedeller ve mücadeleyle ortaya çıkardığı bu slogan Kürdistan’ın tüm parçalarında olduğu gibi artık Ortadoğu coğrafyasında da tüm dünyada da sadece kadınların değil tüm toplumların baskıcı rejimlere karşı isyanında pusula oldu. Yol gösterici oldu.

 Şimdi İran faşist, eril iktidarı tüm despotik devletlerde olduğu gibi bir kez daha bu isyanı kanla, zorla bastırmaya çalışıyor. Bilanço ağırlaşıyor. Çünkü gösterilerin geçmişten nitelik olarak farklı olduğunu görüyor. İsyanın rejime yönelik köklü bir sorgulama olduğunu görüyor.

 'YALNIZ BIRAKMAYALIM'

Rojhilat’ta gerçekleşen gösterilerde kitlenin hep bir ağızdan Jîna için söylediği Kürtçe bir klam aslında hepimize mesaj verdi: Beni yalnız bırakma!
Son bir haftadır hem Rojhilat’ta, hem İran genelinde hem de yurt dışında düzenlenen eylemlerle Jîna’nın sesi olundu. Ne Jina ne de Rojhilat halkı yalnız bırakılmadı.

Ancak İran rejiminin baskıcı karakteri göz önüne alındığında Rojhilat’taki bu direnişin yalnız bırakılmaması, uzun vadede kadınların kazanımlarına dönüşmesi hepimizin sorumluluğundadır.

 Son bir haftadır Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak bizler de eylemlerimizle Jina’nın sesi olmaya çalıştık. Bundan böyle de hem kendi örgütlülüğümüz hem de Ortadoğulu, İranlı kadın hareketleriyle, Avrupa’daki çeşitli kadın örgütleriyle ortaklaşa olarak  eylemlerimizi sürdüreceğiz.

CUMARTESİ EYLEMLERİNE ÇAĞRI

Bu temelde 24 Eylül Cumartesi günü Avrupa genelinde Jina Emini ve Rojhilat halkı için yapılacak tüm eylemlere Kürt kadınlarını, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıları güçlü katılmaya çağırıyoruz. Artık kadınları durduramazsınız. Jina’nın saç telleri Rojhilat direnişinin kıvılcımı oldu, bu direnişe omuz vermenin, bu direnişi büyütmenin zamanıdır."