TJK-F’den Jîna Emînî için eylem çağrısı

Fransa’da kadınlar Jîna Emînî’nin İran “ahlak polisleri” tarafından işkenceyle katledilmesini kınamak amacıyla Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde birçok kentte eylemler organize ediyor.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), geçen hafta İran’da “saçlarının bir kısmı gözüktüğü için” “ahlak polisleri” tarafından işkenceyle katledilen Jîna Emînî için 24 Eylül Cumartesi günü Fransa’nın birçok kentinde protesto eylemleri düzenliyor.

TJK-F, tüm kadınları, insan hakları oluşumlarını, demokrasi ve özgürlükten olan güçleri, Perşembe (bugün) günü Rems’te, Cumartesi günü de Paris, Bordeaux, Marseille ve Strasbourg’da gerçekleştirilecek eylemlere katılmaya çağırdı.

“Jîna (Mehsa) Emînî Rojhilatê Kürdistan'ın Saqiz kentinden ailesi ile birlikte gittiği Tahran’da “kurallara uygun örtünmediği gerekçesiyle” İran devletinin “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındı ve gördüğü işkence sonucu katledildi” diyen TJK-F, İran devletinin Jîna’yı katlettikten sonra da onun için sokağa çıkan kadınlara yönelik tutuklama ve işkenceyi devam ettirdiğine dikkat çekerken, "İran susturmak için öldürmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Kadınları, İran’da yükselen direnişi her yerde alanlara taşımaya ve Jîna Emînî şahsında İran’daki kadınların sesi olmaya davet eden TJK-F, insan hakları ve uluslararası kamuoyunu da göreve çağırdı.  

Jîna’nın katledilmesini nefretle kınadıklarını yineleyen TJK-F, “İran ve Doğu Kürdistan’da kadınların bu vahşet karşısında sergilemiş oldukları başkaldırıyı selamlıyoruz” dedi ve ekledi: Cumartesi Fransa çapında gerçekleşecek olan eylemlere, başta Kürt kadınları olmak üzere tüm kadın hareketleri, devrimci ve demokrat kurumları katılmaya çağırıyoruz.”

TJK-F, eylem takvimini ise şöyle açıkladı:

Bordeaux

Place de la comédie

Cumartesi, Saat: 14.00

Marseille

Place Canabier

Cumartesi, Saat: 14.00

Paris

Châtelet Les Halles

Cumartesi Saat:19.00

Strasbourg

Cumartesi

Rems

Perşembe