TJK-F: ‘Jin jiyan azadî’ için alanlardayız

TJK-F, İran'daki kadınların isyan hareketlerini desteklemek için Fransız ve İranlı kadın hareketleri ile birlikte 30 Eylül Cuma günü Paris’te "Jin, jiyan, azadî” şiarıyla düzenleyecekleri kitlesel yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.

Fransa Kürt Kadın Hareketi-TJK-F, Fransız ve İranlı kadın hareketleri ile birlikte "Jin, jiyan, azadî” (Kadın, yaşam, özgürlük!" şiarı ile İran ve Rojhilat’taki kadınlarla dayanışma eylemine çağrı yaptı.

Cuma saat 18.00'da Paris République meydanında gerçekleşecek eyleme, Fransa Ulusal Kadın Koordinasyonu, Demokrat İranlı Kadınlar Derneği ve Paris Kadın Evi öncülük ediyor.

Dört kurum adına yapılan çağrıda, şu vurgular yer aldı."Biz feministler, yüksek sesle ve net olarak, Jîna Emînî’nin katledilmesi ardından birçok şehirde gösteri yapan İranlı kadınlarla dayanışmamızı teyit ediyoruz.

Eşitlik, sosyal adalet ve özgürlükleri için sokaklara çıkan protestoculara karşı İran gerici rejiminin şiddetli baskısını kınıyoruz. Peçe takmama özgürlüğü, kendini ifade etme özgürlüğü, yaşama özgürlüğü temel insan haklarıdır.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi İran'da da kadınların özellikle örtünme ve görünmez olma zorunluluğu ile bedenlerinin kontrolüne tabi tutulmasını kabul etmiyoruz. Sadece gösteri yapmaya değil, kendini ifşa etmeye devam eden, videoları yayınlarken saçlarını kesen, özgürlüklerini talep eden bu kadınların cesaretini selamlıyoruz. Muhalifleri ve azınlıkları baskı altına alan ve katleden, ayrıcalıklı bir kastın zenginleşmesi uğruna halkın büyük bir bölümünü yoksullaştıran bir rejime de son vermek isteyen göstericileri ve göstericileri destekliyoruz."

Fransa hükümetine de seslenen kadın kurumları; "Macron'un sağır edici sessizliğine son vermesini ve İran'daki kanlı baskıyı kınamasını talep ediyoruz. Fransız hükümeti, Pazar günü Paris'te İran büyükelçiliği yakınında düzenlenen protesto gösterisi sırasında göstericilere şiddet kullanmaktan çekinmedi" diyerek de hükümeti kınadı. 

İran'daki baskıyı sona erdirmek için uluslararası dayanışmanın kitlesel olarak geliştirilmesi çağrısında bulunan kadın hareketleri, "Biz feministler, İran'daki isyan hareketlerini ve özellikle de kadınların isyan hareketlerini desteklemek için 30 Eylül Cuma günü saat 18.00'de Paris'teki Place de la République'de bir miting çağrısında bulunuyoruz" dedi.