Toronto’da Kürtler Jîna Emînî’nin katledilmesini kınadı

Toronto'da yaşayan Kürtler, Tahran’da genç Kürt kadın Jîna Emînî’nin (Mahsa Amini) “ahlak polisleri” tarafından katledilmesini kınadı.

Kanada’nın Toronto kentinde Sara Özgür Kadın Komünü ve Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi, North York Centre önünde bir araya gelerek bir anma etkinliği düzenledi; 13 Eylül’de gözaltına alınan ve aynı gün komaya girerek 16 Eylül’de hayatını kaybeden Jîna Emînî’ye ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

Protesto boyunca, "We Are All Jîna Emînî! (Hepimiz Jîna Emînî'yiz!)", "Stop the Feminicide!(Kadın Cinayetlerini Durdurun!)", "Stop the Islamic state of Iran's violence against Kurdish women! (İran İslam devletinin Kürt kadınlarına uyguladığı şiddeti durdurun!)", "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı. Protesto esnasında yoldan geçen Kanadalılara protestonun amacını anlatan İngilizce hazırlanan yüzlerce bildiri dağıtıldı.

Af ÖRGÜTÜNE SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Kanada'da yaşayan Kürtler adına yapılan açıklamada, Uluslararası Af Örgütü’ne soruşturma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü’nün 22 yaşındaki Jîna Emînî’nin gözaltında şüpheli şekilde ölümüne neden olan ve gözaltında işkence ve diğer kötü muamele iddialarını içeren durumların cezai soruşturması gerekir. Rojhilat ve İran'ın cesur insanları, Jîna’nın İslam Cumhuriyeti tarafından öldürülmesini protesto etmek için sokaklara döküldü. Şimdi İran İslam Cumhuriyeti'nin kadın düşmanı siyasetini kınama ve bu katliamı protesto eden Rojhilat ve İran halkına desteğimizi gösterme zamanı” dedi.

İRAN HALKLARININ DİRENİŞİ SELAMLANDI

İran halklarının direniş ve mücadele çizgisindeki ısrarını selamlayan Kürtler, “İran'ın batısındaki Kürt illerinde (Rojhilat) Jîna Emînî’nin bir İran hapishanesinde gözaltında tutulduğu sırada tartışmalı ölümünü kınayan gösterilerde yüzlerce protestocu tutuklandı. İran İslam Cumhuriyeti, kadınların, etnik ve dini azınlıkların köklü ayrımcılık ve şiddetle karşı karşıya kaldığı tehlikeli bir rejimdir. İfade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü haklarını ağır bir şekilde bastırmaya devam ediyor. Bağımsız siyasi partileri, sendikaları ve sivil toplum örgütlerini yasakladılar, medyayı sansürlediler ve uydu televizyon kanalların baskı uyguladılar. Uluslararası topluluğun birlikte çalışmasının ve İranlı yetkilileri Jîna’nın  ailesi için adaleti sağlamaya ve İranlı kadınlara karşı daha fazla insan hakkı ihlalini önlemeye zorlamanın zamanı geldi” diye ekledi.

İki saate yakın süren Protesto "Jin, jiyan, azadî" sloganları ile son buldu.