Tuana Gencer: Bu ülkede kadın katilleri serbest geziyor

Katilleri koruyan iyi hal indirimi gibi kararların İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesinden sonra daha arttığına dikkat çeken KCDP üyesi Tuana Gencer, bu durumun ülkede yaşayan tüm kadınların hayatını tehlikeye soktuğunu söyledi.

Pınar Gültekin’in katili Cemal Metin Avcı’nın cezasının 23 yıl bile olmadığına dikkat çeken Gencer, “Fail 10 küsur yıl sonra tekrar aramızda olacak. Failler bu ülkede serbest geziyor. Failler serbest gezerken ülkenin demokratik kamuoyuna, kadınlara sürekli saldırı, hukuksuz tutuklama, hukuksuz gözaltılar söz konusu. Toplumun iki gündür ayaklanmasına sebep olan ve erkekleri ise cesaretlendiren, bu faillerin dışarıda serbest dolaşmasıdır” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) üyesi Tuana Gencer, Muğla’da Pınar Gültekin’i hunharca katleden Cemal Metin Avcı’ya verilen karara ilişkin ANF’ye konuştu.

Tuana Gencer, kadın cinayetlerini meşrulaştıran mahkeme kararlarına dikkat çekerek Pınar Gültekin’in katiline verilen cezaya ilişkin şunları söyledi: “Pınar, öldürüldüğü günden itibaren toplumun hiçbir kesimi tarafından kabul edilmeyen bir kadın cinayetiydi. Vahşice bir varilin içine koyularak, yakılarak öldürüldü. Ama şimdi baktığımızda bu fail, ’haksız tahrik indirimi’ ile 23 yıl ceza aldı. Biz ‘haksız tahrik’, ‘iyi hal’ gibi ceza indirimlerini İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesinden sonra daha fazla görmeye başladık. Pınar Gültekin’in katiline yardım edenler ise bu davada beraat aldı. Eğer İstanbul Sözleşmesi yürürlükte olsaydı, belki onlar da ceza alacaktı. Sadece bu davada değil, Ayşe Tuğba Arslan da 23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen öldürülmüştü ve yine katile haksız tahrik indirimi verilmişti. Haksız tahrik indirimi, sanki erkekleri koruyan bir indirim gibi. Failler bu indirimlerden yararlanmak için birbirine benzeyen ifadeler veriyor. Ama alınan bu indirim kararları, kadın cinayetlerini meşrulaştırır. Bu karar, bu ülkede yaşayan bütün kadınların hayatını tehlikeye sokuyor.”

BU ÜLKEDE FAİLLER SERBEST GEZİYOR

Katil Cemal Metin Avcı’nın cezasının 23 yıl bile olmadığına dikkat çeken Gencer, şöyle devam etti: “Biz, katilin yatarının 23 yıl olmadığının da farkındayız. Fail 10 küsur yıl sonra tekrar aramızda olacak. Failler bu ülkede serbest geziyor. Failler serbest gezerken ülkenin demokratik kamuoyuna, kadınlara sürekli saldırı, hukuksuz tutuklama, hukuksuz gözaltılar söz konusu. Toplumun iki gündür ayaklanmasına sebep olan ve erkekleri ise cesaretlendiren, bu faillerin dışarıda serbest dolaşmasıdır.

KATİL HAKETTİĞİ CEZAYI ALANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak ne olursa olsun mücadele edeceklerinin altını çizen Gencer, “İstanbul Sözleşmesi’nin Danıştay’daki davasını izleyerek, adliyelerde kadına şiddet davalarını takip ederek, şüpheli kadın ölümlerini açığa çıkartmak için mücadele ederek ve aylık olarak kadın cinayetleri raporları yayınlayarak, Pınar Gültekin davasında olduğu gibi katil hak ettiği cezayı alana kadar mücadelemiz devam edecek. Erkek egemen bakış açısıyla kadın cinayetlerini durdurmak mümkün değil. Ama mücadele etmeye devam edeceğiz ve kadın cinayetlerini durduracağız” dedi.