Türk devletinin katliamı protesto edildi

Fırat alanı Kongra-Star Koordinasyon Üyesi Zehra Berkel ile Emine Veysi ve Fırat Bölgesi Kongreya Star Üyesi Hebun Mele Xelîl'in Kobanê'nin Helîncê Köyü'nde Türk devletinin saldırısı sonucu katledilmesi Avrupa'nın birçok şehrinde protesto edildi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türk devleti tarafından Kobanê'de şehit edilen üç Kürt kadın için bir miting düzenlendi.

Avrupa kadın platformunun organize ettiği eylemde ırkçı bir grubun halka saldırmak istemesi üzerine polis gruptan birkaç kişiyi gözaltına aldı. Miting sonrası eylemcilerin ATİK derneğine geçmesinin ardından faşist grup bu sefer de dernek binasına saldırı girişiminde bulundu. Polisler derneğin etrafında güvenlik koridoru oluştururken, Avrupa kadın platformu akşam saatlerinde tekrar 10 Viyana Keplerplatz U1'da toplanma kararı aldı.

LİMBURG

Hollanda'nın bir diğer şehri Limburg'da da Türk devletinin Rojava'ya yönelik katliamları protesto edildi.

FRİEBURG

Almanya'nın Freiburg, Hannover ve Bielefeld şehirlerinde Türk devletinin katliamları protesto edildi. Saat 18.00'da Freiburg Nuda Kadın Meclisi tarafından düzenlenen eylemde işgalci Türk devletinin saldırıları kınandı.

HANNOVER

Almanya kuzey sahasında yaşayan Kürdistanlılar Fed-Dem öncülüğünde Hannover'de bir araya gelerek Türk devletinin saldırılarını protesto etti. Hannover meclisi, Ronahi Kadın Meclisi, Hildesheim Meclisi, Hildesheim Meryem Kadın Komünü, Sazgiter Berçem Cillo Kadın Meclisi, ATİK-YDG, Walsrode Halk Meclisi, Arin Mirkan Kadın Meclisi ile birçok Alman dostların da katıldığı eylemde sık sık "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atılırken, birlik ve beraberliğin faşizmi yeneceği vurgusu yapıldı. Eylem, "Biji Serok Apo", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Berxwedan Jiyane" ve "Jin jiyan Azadî" sloganları eşliğinde sona erdi.

BIELEFELD

Türkiye’nin Kobanê’de gerçekleştirdiği saldırılar Bielefeld’de protesto edildi. Bielefeld ana istasyonunda saat 18.00'da başlayan eylemde yapılan konuşmalarda, "Emine, Zehra ve Hebun 3 Kürt kadını, Türk ordusu tarafından öldürüldü! Onlar öncü, devrimci ve hepsinden önemlisi özgürlüğün savunucusuydular! Özgür yaşama ve yaşatma ısrarımızı ne kadar çok kadın arkadaşımız haykırır ve hedef olarak alırsa, bu ataerkil sistem bizden o kadar çok korkar! Türk devletin bu vahşi saldırılarına izin vermeyelim, susmayalım, örgütlenelim, Rojava devriminin değerlerini sokaklara taşıyalım ve Almanya’nın Türkiye’ye savaş suçlarına yardımını bir gün bile unutturmayalım! Zehra, Hebun ve Emîne’nin mirası bütün kadınların özgürlüğünü kazandıracak" denildi.

ATİNA

Yunanistan'ın başkenti Atina’ya bağlı Lavrio kasabasında yaşayan Kürdistanlılar, Kobanê'de 3 kadının Türk devleti tarafından katledilmesini yürüyüşle protesto etti. Lavrio kampında kalan Kürdistanlılar tarafından düzenlenen yürüyüşte PKK ve YPG/YPJ bayrakları açılırken, katledilen üç Kürt kadının fotoğrafları taşındı. Alkış ve sloganlarla başlayan yürüyüşte sık sık "Jın Jiyan Azadi", "Şehit namirin", "Biji serok Apo" sloganları atıldı. Kent merkezinde yapılan yürüyüş sonrası açıklama yapan Burhan Karakoç, Türk faşizminin Kürdistan’a ve Kürt kadınına saldırdığına vurgulayarak, saldırıları kınadı.

DEN HAAG

Kobanê’nin Helîncê köyünde işgalci Türk devletinin düzenlediği saldırıda 3 kadının katledilmesi Hollanda’da protesto edildi. Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleşen eylem Den Haag’ta bulunan parlamento önünde yapıldı. Eylemde, Uluslararası kamuoyuna Türk devletinin kadın katliamlarına karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı. Rojava’nın hava sahasına kapatılmasını isteyen eylemciler, Hollandaca ve İngilizce yaptıkları açıklamalarda, Avrupa’nın Türkiye’yi finanse ettiğini, Türkiye’nin de Kürtleri bombaladığını vurguladı.