Tunus'ta kadınların yüzde 89'u dijital şiddete uğradı
Yapılan bir araştırmaya göre Tunus'ta kadınların yüzde 89'u başta Facebook üzerinde olmak üzere sanal ağlarda "dijital şiddete" maruz kaldı.
Yapılan bir araştırmaya göre Tunus'ta kadınların yüzde 89'u başta Facebook üzerinde olmak üzere sanal ağlarda "dijital şiddete" maruz kaldı.
Kadına ilişkin Araştırma, Belgeleme ve Bilgi Merkezi Credif tarafından yapılan bir araştırmaya göre, "kadına yönelik dijital ortamdaki şiddeti ve özellikle de Facebook üzerindeki şiddet bir olgu haline geldi."
Credif Genel Müdürü Najla Allani Buhula, Tunus'ta kadınların yüzde 89'unun Facebook üzerinde şiddete maruz kaldığını belirtti.
Shems FM radyosuna konuşan Allani Bubula, her beş kadından dördü hayatında en az bir kez böyle bir şiddete maruz kaldığını ifade etti. Bubula, "Ama dijital şiddet mağduru kadınların en az yüzde 95'i, toplumsal algıdan korktukları ya da kendilerini koruyan yasaların varlığından habersiz oldukları veya dijital şiddet tanımını bilmedikleri için suç duyurusunda bulunmuyor ve adalete başvurmuyor" dedi.
Credif Genel Müdürü, sanal şiddetin özellikle gençler arasında çok yaygın olduğuna dikkat çekerken, bu suçları işleyenlerin yüzde 49'unun genç olduğunu belirtti. Bubula, bunu da sanal ağların çoğunlukla gençler tarafından kullanılması ile açıkladı. Şiddetin mağdurun psikolojik durumu üzerinde ağır etkilerinin olduğunu ifade eden Bubula, "mağdurların yüzde 78'i sürekli korku içinde ve depresif bir halde yaşıyor" dedi.
Credif, artan sanal şiddet nedeniyle 19 Ekim'de "dijital şiddet bir suçtur" sloganı altında duyarlılık kampanyası başlatmıştı. Credif şiddete karşı ulusal düzeyde bir politika geliştirilmesi ve özellikle mevcut yasaların değiştirilmesini istiyor.