Tutsak anneleri ters kelepçeyle gözaltına alındı

Tutsak annelerinin Kadıköy'deki eylemine polis saldırdı. Annelerin yanı sıra çok sayıda HDP'li ters kelepçe işkencesiyle gözaltına alındı.

Cezaevlerinin ölüm evlerine dönüştürülmesini protesto etmek için Kadıköy Eminönü İskelesi önünde açıklama yapmak isteyen tutsak annelerine yine polis saldırdı. HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Dilşat Canbaz Kaya ile çok sayıda HDP üye ve yöneticisi eşliğinde yapılmak istenen eylem, henüz açıklama yapılmadan polis tarafından engellendi. Aileler abluka altına alınırken, çekim yapan basın mensupları zorla alandan uzaklaştırıldı. Bu keyfi uygulamaya, “Bijî berxwedana zindana” sloganıyla tepki gösteren tutsak anneleri ve beraberindeki halk, işkenceyle gözaltına alındı. Annelerle birlikte bir gencin ters kelepçelenerek darp edilmesine bir kişi, “10 polis bir çocuğu taşıyorsunuz"  diye tepki gösterdi.

‘BİZİ ENGELLEYEN ANLAYIŞ CEZAEVLERİNDE KATLİAM YAPIYOR!’

 Yaşanan hukuksuzluğa tepki gösteren HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Dilşat Canbaz Kaya açıklama yaptı. Polis ablukası altında gerçekleşen açıklamada ilk konuşmayı yapan Dilşat Canbaz Kaya, "Cezaevlerindeki durum bu kadar can alıcıyken, ölümler peş peşe yaşanırken, hasta tutsakların durumu ortadayken, Kadıköy İskelesi önünde açıklama yapmak isteyen tutsak yakınları ters kelepçelenerek gözaltına alındı" dedi. Bu hukuksuzluğun böyle gitmeyeceğini vurgulayan Kaya, tutsak yakınları için dayanışma çağrısında bulundu.

 Züleyha Gülüm ise polis ablukasına işaret ederek, “Vekillerin dahi açıklama yapmasını engellemeye çalışan bir anlayış var. Bu anlayış cezaevlerinde katliam yapıyor. Bu anlayış daha birkaç gün önce astım krizi geçiren ve nefes alamıyorum diye haykıran Emel Hacıoğlu’nun ölümüne neden oldu. Hacıoğlu gibi binlerce insan hasta mahpus olmasına rağmen tahliye edilmiyor. Ve anneler bu ölümlere karşı ses çıkarmak istediği için burada gözaltına alınıyor. Bu hukuksuzluğa hep beraber 'dur' demek zorundayız. Cezaevlerinde olanlar hepimizin meselesi. Sadece bu sene içerisinde 49 mahpus hayatını kaybetti” dedi.