Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı: Birlik olarak sınırları aşalım

Süleymaniye’deki Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, "Kürt kadınlarının birlik olarak engel haline gelen sınırları aşmaları gerekmektedir" denildi.

Kürdistan Ulusal Kongresi Kadın Komisyonu (KNK) ve Kürdistan Kadın Birliği’nin (Yekîtiya Jinan ya Kurdistanê) öncülüğünde Süleymaniye’de “Kadın kırımına son verin” şiarıyla Ulusal Kürt Kadın Çalıştayı düzenlendi. Tewar Salonu’nda düzenlenen çalıştayda Kürdistan’ın dört parçasında kadınların yaşadığı sorunlar, mücadele birliği gibi birçok önemli konu tartışıldı.
Çalıştaya KNK Eşbaşkanı Zeynep Muradi, HDP Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Hewlêr temsilcileri Naide Ermiş, Ruken Merce, YNK Başkanlık Divanı ve Politbüro üyesi kadınlar, Kürdistan ve Irak parlamentosu kadın milletvekilleri, kadın siyasi aktivistler, kadın gazeteciler, akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Çalıştayda erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarının yer aldığı bir sergi de açıldı. Katılanlara, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları, hak ve özgürlüklerine ilişkin broşürler dağıtıldı.

Çalıştayda 2 panel de düzenlendi. İlk panelde “Siyasi iktidardan kaynaklı kadına yönelik şiddet ve gözaltı ile hukuk ve kültürün kadın kimliğindeki rolü, kadınların siyasi baskı altındaki durumu” başlığı konuşuldu.

İkinci panelde ise “İktidarın baskısı altındaki kadınların durumu, Êzidî kadınların durumu” tartışıldı.

BİLDİRGEDEKİ MADDELER

Çalıştayın sonuç bildirgesinde şu maddeler açıklandı:

“* Kürt kadınlarının birlik ve beraberlikleriyle engel haline gelen sınırları aşmaları gerekmektedir.

* Başur, Rojava, Bakur ve Rojhilatlı kadınlar birbirlerine karşı sorumlu davranmalı; siyasi ve sosyal tartışmalarını sürdürmeleri gerekiyor.

* Yaşamlarında şiddete uğrayan ya da şiddete uğrama riski taşıyan kadınlara sahip çıkmak ahlaki ve vicdani bir görevdir. Ortak bir sahiplenme olmalıdır.

* Kadınların iradesini geliştirmek, kadınların tüm sosyal ve politik alanlarda rol sahibi olmaları için kadınların siyasi partilere karşı seslerini ve tutumlarını yükseltmeleri gerekmektedir.

* Şengal’deki Êzidî kadınların korunması, kadınların temel sorumluluğudur. Çünkü bugüne kadar Êzidî kadınların sorunları bitmedi, yaraları iyileşmedi.

* Kadın Meclisi, tüm Kürt ve Kürdistan partilerini hâlâ kayıp olan Êzidî kadınların özgürlüğü için ulusal bir görev olarak çalışma yürütmelidir.

* Toprağımızı ve ülkemizi korumak için birliğe ihtiyaç vardır. Her şeyden önce kadınların, kadınların başarılarına sahip çıkmalıdır.

* Dünyadaki tüm kadın örgütlerini işgalci devletlerin Kürdistan’daki saldırılarına karşı tavır almaya, Kürt kadınlarının çalışmalarına ve mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.

* Kürdistan’ın dört parçasındaki tüm kadınları ortak bir çözüm mekanizması için çalışmaya çağırıyoruz.

* Kürdistan Ulusal Kadın Konferansı’nı düzenlemek kadınların görevidir.

* Kadınlar yerel medyaya ve Kürt kültürünün düşmanlarına karşı tavır almalıdır.”