UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi, 21-23 Ekim tarihleri arasında "Kültürümüzle kendi kimliğimizi keşfedelim" şiarıyla 15 folklor öğrencisi ve öğretmeninin katılımıyla folklor eğitim kampı gerçekleştirdi.
Duisburg, Hagen ve Köln'den gelen folklorcular ve öğretmenlerinin katılımıyla düzenlenen kampta çeşitli aktiviteler de gerçekleştirildi.
Günlük programı spor ile başlatan grup, çalışmalarını Botan ve Gimgim (Varto) yörelerine ait folklor eğitimi ile sürdürdü.
UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi’nin tanıtımının yanı sıra doğa gezintileri, ateş etrafında sanat, Kürt sineması üzerine yapılan tartışmalar yapılan aktiviteler arasındaydı. Kolektif bir ruh ile katılım sergileyen genç kadınlar, büyük bir coşku ile sanat ve kültürün daha çok kadınlar tarafından sahiplenilmesi gerektiğini dile getirdi.
EN ÇOK KADINLAR İLGİLİ
Kampa Köln’den katılan Xezal Ertaş (32), halk oyunları çalışmalarını TEV-ÇAND çatısı altında yürüttüklerini belirtti. Halk oyunlarının unutulmaması için sürekli diri tuttuklarını ifade eden Xezal Ertaş, “Temel amacımız, Avrupa gibi yerlerde kültürümüze sımsıkı tutunmak. Ayrıca bizden sonra gelen jenerasyona bunları aktarmak. Olabildiğince özünden koparmadan, kökünü değiştirmeden bir sonraki nesle aktarmaktır” dedi.
Halk oyunlarının sadece figürlerden ibaret olmadığını ifade eden Xezal Ertaş, oturuş kalkıştan tutalım ülke coğrafyasının yapısının bile oyunlara yansıdığını söyledi. Geniş yelpazeli bu sanata ise en çok kadınların ilgi gösterdiğine işaret etti.
OYUNLARDAKİ STRANLARIN HİKAYELERİNİ ÖĞRENDİK
Folklor eğitimine farklı yaş kategorilerinden katılımcıların olduğunu belirten Xezal Ertaş, çocuklardan gençlere oyunların veriliş biçiminin ise değiştiğini söyledi. Xezal Ertaş, “Basit olarak çocuklara veriyoruz. Sonra onu detaylandırıp gençlere veriyoruz. Ve büyük projeler, kamplar yaparak bunu daha çok açıyoruz. Kendimizce hocalar yetiştiriyoruz” dedi.
Xezal Ertaş, kamp katılımcılarının Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaleti odaklı belirlendiğini ifade ederek, kampta halk oyunlarının yanında kadın odaklı seminerlerin de verildiğini söyledi.
Xezal Ertaş, şunları ekledi: “Biz şu anda Kuzey Ren Vesfalya eyaletinde birkaç kamp yaptık ama kamplarımız daha çok yeni başlayan oyuncular endeksliydi. Zaten halk oyunlarına kadınlardan çok ilgi olduğu için biraz sınırlı tutarak, küçük öğrencilere dönük 2-2,5 günlük bir kamp yaptık. Oyunlar da oynadık, küçük çocuklarla stranlar, kilamlar söyledik; Oyunlarını oynadığımız şarkıların hikayelerini de öğrendik. Ayrıca buradaki arkadaşlarla seminerler yaptık. Daha çok kadın odaklı konulara değindik. Böyle güzel birkaç gün geçirdik. Normalde buraya üç grup, üç ekip geldik. Köln’den, Hagen’dan, Duisburg’dan gelen ekip vardı. Benim içinde olduğum ekibin ismi Govenda Amara.”