Viyan gibi yaşadı

Genç yaşta Kürt Özgürlük Hareketine katılan YJA Star gerillası Çavrê Firîşte, 16 yıllık mücadelesinde tüm görevlerini yerine getirerek hakikati temsil eden bir militan oldu.

Kürdistan kahraman ve yürekli çocukları sayesinde Kürdistan olmuştur. Her şehri binlerce yiğit evladıyla gurur duyuyor. Dört parça Kürdistan kendi döneminde başkaldırmış ve ayaklanmıştır. Bu isyankar halkın çocuklarından biri de Sûham Ebdulqadir'dir. Sûham, Kürt değerlerine bağlı bir ailenin çocuğu olarak Başûrê Kurdistan’ın Ranya şehrine bağlı Çarqurna şehrinde dünyaya geldi. Sûham başkaldırı ve yurtseverlik duyguları ile büyüdü. 

Genç yaşta düşmanın Kürdistan'daki işgaline karşı nasıl mücadele edeceği üzerine yoğunlaşan Sûham, Kürt özgürlük hareketi ile tanışır ve bu yolda yürümeye karar verir. Bu doğrultuda 2001 yılında da gerilla saflarına katılır. 

Gerillada Çavrê Firîşte adını aldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Kadınlar toplumda feriştah gibi olmalı" sözünü düstur edindi ve özgürlük mücadelesini bu temelde yürüttü. 

ARKADAŞLARINA GÜÇ VERDİ

YJA Star'lı Çavrê, gerilladaki yaşamına ilişkin şunları belirtiyordu: "Kürdistan dağlarında gerilla olduğumda kafesinden çıkıp özgürleşen bir kuş gibi hissettim kendimi. Gerillada beni en fazla etkileyen şey, arkadaşların devrimci duruşu olmuştu. Her arkadaş Kürdistan'ın bir parçasından ya da farklı bir şehrindendi. Buna rağmen aralarındaki yoldaşlık bağı beni çok etkiledi. Eğer bu dağlarda gerçek bir yoldaşlık kurarsan dağlar da sana arkadaş olur. PKK kimliğimizi ve özgür iradeyi temsil ediyor. Bunları dile getirdiğimde ve PKK'deki yoldaşlığı göz önünde bulundurduğumda ben de bu özgür kimliğe kavuştuğumu hissediyorum."

Gerilla Çavrê duruşuyla, mücadelesiyle, yaşama katılımı ile arkadaşlarına moral ve güç verirdi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın, "Gülmek özgürlükten, ağlamak kölelikten gelir" sözünü,  her zaman aklında tuttu. Bütün çalışmalarda aktif bir şekilde yer alan YJA Star'lı Çavrê, düşmana karşı büyük bir kin ve öfke besliyordu. Düşmana karşı ne kadar kin ve öfke beslediyse, yoldaşlarına karşı o kadar büyük bir sevgi besledi, alçakgönüllü ve sadakatle yaşadı.

ÖNDER APO'YA BORÇLUYUZ

Komutanlık görevini büyük bir sorumluluk ve önemle yürüttüğü için birçok yoldaşı onunla birlikte görev almak istiyordu. Bunun nedeni askeri, örgütsel ve ideolojik duruşuydu. Eylemlere öncülük ederek dönemin sorumluluğunu omuzlayan Çavrê, genç yaşta katıldığı gerilla saflarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesi ve ideolojisi doğrultusunda hakikati temsil eden bir militan oldu.

Çavrê, Kürt Halk Önderliğinin felsefesini şu sözlerle anlatmıştı: "İlk etapta anlamak ve kişiliğimizde inşa etmek istediğimiz şeyi, ancak Önder Apo'nun felsefesiyle yapabiliriz. Çünkü Önder Apo'nun felsefesi ve ideolojisi kimliğimizi ve varlığımızı temsil ediyor. Önder Apo'nun kişiliğinde kendimizi gördük. Önder Apo'nun felsefesinde Kürt halkının iradesiz olmadığını anladık. Önder Apo, büyük bir fedakarlıkla Kürt halkını bu seviyeye getirmiştir. Bu fedakarlık karşısında ona borçluyuz. Önder Apo ile o özgür dağlarda yaşayabilmek için üzerimize düşen görev ve sorumluluk neyse onu yapacağız."

VİYAN SORAN'LA TANIŞTI

YJA Star komutanlarından Çavrê, uzun mücadelesi sırasında Güney Kürdistan'ın kahramanı Viyan Soran ile tanıştı ve yaşamından çok etkilendi. Viyan Soran'ın devrim kriterlerini ve yöntemlerini esas aldı. Mücadele yaşamı boyunca Viyan Soran gibi birçok devrimci ile tanıştı. Yoldaşlarından güç alma, onlara güç verme üzerinden bir ilişki kurdu. 

Çavrê'nin arzularından biri de Bakur'da mücadelesini sürdürmekti. 2015 yılında isteğine ulaşarak, Çiçek, Şîlan, Reşîd ve Adilların diyarı olan Botan'a gitti. 

Kuzey Kürdistan'da gerilla olmak ve düşmana karşı göğüs göğüse mücadele etmek, onda farklı bir duygu yarattı. Birçoğunu bizzat yürüttüğü eylemlerde arkadaşlarına öncü oldu. Kuzey Kürdistan'daki birliğin komutasını üstlendi, tüm görevlerini sorumluluk duygusu ve başarma azmi ile yerine getirdi. Başûr'dan Bakur'a 16 yıllık mücadelede devrimci görevini en üst düzeyde yerine getiren YJA Star gerillası Çavrê Firîşte, işgalci Türk ordusunun saldırısı sonucu 13 Mayıs 2017 yılında şehit düştü.