Wolya: Bu yüzyılı kadın yüzyılı yapma potansiyeli var

Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı 2. Uluslararası Kadın Konferansı Komitesi'nden Redge Wolya, “Bu yüzyıla Abdullah Öcalan da 'kadın devriminin yüzyılı' dedi. Bunun için bir potansiyel var. Bu şansı değerlendirmemiz gerekiyor ve gücümüz var" dedi.

Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı 2. Uluslararası Kadın Konferansı, 5-6 Kasım tarihleri arasında Almanya’nın Berlin kentinde gerçekleştirecek. Berlin Teknik Üniversitesi'nde düzenlenecek konferansta çeviriler Kürtçe, İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Fransızca, Arapça ve Türkçe yapılacak. Konferansta birçok başlık altında tartışmalar yürütülecek ve çalıştaylar düzenlenecek.
Farklı mücadele deneyimlerine sahip kadın çevrelerinin ortaklaştığı konferansın Hazırlık Komitesinde yer alan Gemeinsam Kampfen aktivisti Redge Wolya, ANF’nin sorularını yanıtladı.

Aktivist Redge Wolya, "Benim adım Redge, Gemeinsam Kampfen'in bir parçasıyım ve bu yüzden Almanya'daki enternasyonalist, feminist örgüt ve aynı zamanda Berlin'de Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı'nın hazırladığı 2. Uluslararası Konferansı hazırlık ekibinin bir parçasıyım” dedi.

Konferansın teknik hazırlıklarının tamamlandığına işaret eden Wolya, "Bu yüzden sosyal medya, uyku yerleri, odalar için ihtiyacımız olan hazırlıklar, teknikler gibi farklı şeyler için aylardır hazırlanıyoruz. Ve her biri farklı konularda farklı ekiplerimiz var. Bu yüzden şimdi neredeyse tamamlandığını düşünüyorum, bu yüzden hazırlık da neredeyse bitti. Böylece konferansta organizasyonun farklı bölümlerinin birlikte nasıl çalıştığını ve konferansın nasıl açığa çıkacağını da göreceğiz” ifadelerini kullandı.

 'JİN JİYAN AZADİ, KADINLARI HAYATIN MERKEZİNE KOYUYOR'

2. Uluslararası Kadın Konferansı “Devrimimiz: Hayatı Özgürleştirmek” şiarıyla gerçekleştiriliyor. Wolya, bu şiarı tercih etmelerinin nedenini açıklarken, mevcut dünya sistemine dikkat çekerek şöyle dedi:

"Çünkü şu anda dünyanın durumu 2. Dünya Savaşı gibi, konferansın bir konusu da bu üçüncü dünya savaşı. Hayat, özgürleştirilmelidir. Ekonomik araçlar yaşamı inşa eder, doğa ile ekoloji inşa eder; kapitalist çıkarların ulus devletin gücüne karşı çalışmak güvenli farklılıklar inşa eder. Bu aslında hayatı kurmak gibidir.  Hayatı özgürleştirmek ne demek, bu vasıtayı insanların ellerine geri vermektir. Ayrıca önemli bir kadın konferansı, tüm bu araçları kadınlara geri vermek gibi özel bir soru etrafında, kadınların durumuna odaklanacak. Jin jiyan azadi kadınları hayatın merkezine koyuyor ve özgürlüğe götürüyor."

'NASIL İNŞA EDECEĞİMİZİ KONUŞACAĞIZ'

Redge Wolya, “Sanırım 2018, mücadeleyi bir araya getirmek ve mücadelelerimizin birbirine ait olduğunu görmek için konferansın bir parçası gibiydi ve şimdi farklı yerellik durumları var. Rusya'da Putin gibi  bir diktatör var, diktatör Erdoğan gibi...   Mücadele ettiğimiz  ulus-devletler olduğu gibi özellikle netleşen nihai bir sonuç da vardı. Ama aynı zamanda ataerkilliği örgütleyen bu sistem ve bu sistemin bu tür mekanizmalarını eken farklı gruplar gibi. Ve buna karşı olarak diğer tarafta 'Ni Una Menos', 'Black Lives Matter' veya 'Jin Jiyan Azadi' mücadeleleri, yerel mücadeleler, taban mücadeleleri, kadın mücadeleleri açık bir şekilde yer alıyor. Tüm mücadeleler birbirine aittir ve biz mücadeleye birlikte devam ediyoruz. Ve şimdi soru, nasıl organize edeceğiz? Yani konferansın bir kısmı da  bu olacak. Farklı konuşmacılar, aynı zamanda farklı yörelerden gelen insanlar ekolojik adalet için nasıl savaştıklarını ve ataerkil şiddete karşı nasıl savaştıklarını, kendi mücadelelerini sunuyorlar. Ama ikinci gün örgütlenmeyi ve özgür bilimi nasıl mücadelemizin temeli haline getirebileceğimizi ve demokratik kadın konfederalizminin ya da ulusüstü kadın örgütünün önerisinin ne olduğunu konuşacağız. Ve aslında örgütlenme hakkında daha fazla konuşup ve orada bazı adımlar atacağız" değerlendirmesinde bulundu.

'KADIN YÜZYILI UMUDUNU GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ'

Redge Wolya, konferansa dair çağrısını yaparken, “Biz çokuz ve her yerdeyiz. Kadınların savaştığı ve örgütlediği her yerde küçük ya da büyük inşa edeceğiz. Bence şimdi dünya öyle bir durumda ki organizatörlerimizi bir araya getirmek için tarihi gerçekten öğrenmemiz gerekiyor ve bu aslında yüzyılın umudu. Bu yüzyıla Abdullah Öcalan da 'kadın devriminin yüzyılı' dedi. Bunun için bir potansiyel var. Ama şunu söyleyebilirim ki bu şansı değerlendirmemiz gerekiyor ve bu konferansın bu şansı bir araya getirme gücü var.”

KONFERANS KONUŞMACILARI

Konferansa aktivist, yazar, siyasetçi, sanatçı kadınlar bir araya gelecek. Konferans konuşmacıları arasında şu isimler de var:

“IWA-Uluslararası Kadın İttifakı'ndan (Filipinler) Jovita Montes, İran ve Rojhilat/Doğu Kürdistan'daki kadın hareketinden aktivistler, Kürdistan Ulusal Kongresi'nden Nilüfer Koç , Lolita Chavez, Feministas Abya Yala (Guatemala) ,RAWA (Afganistan) kadın örgütünden aktivistler, Kavita Krishnan (Feminist, All India Progressive Women's Association India), Ariel Salleh, sosyolog ve eko-feminist (Avustralya), Elif Kaya (Jineoloji Center Europe), Genevieve, Barış aktivisti, feminist ve hayırsever (ABD, İtalya), Anjila Al Maamari, (Kadınları ve Çocukları Desteklemek için Stratejik Araştırmalar Merkezi, Yemen), Deniz Abukan, aktivist TJA - Özgür Kadın Hareketi, (Kürdistan, Türkiye), Nimat Kuku, (Sudan Kadınları Temsilcisi Hareket, Sudan), Dilar Dirik, politik sosyolog ve yazar, İrem Gerkuş, Kadınlar Birlikte Güçlü (Kadınlar İttifakı Türkiye), Marta Dillon, (Ni Una Menos Hareketi, Arjantin), Jade Daniels, Ra Life Urban Self Defence System Siyah kadın hareketi (ABD), Şengal (Sincar, Kürdistan) temsilcisi Asya Abdullah, PYD (Rojava, Kürdistan) eşbaşkanı Vilma Almendra (Pueblos en Camino, Kolombiya)."