'Xakurkê direniş mevzilerinde Beritan'ın savaşçıları var'

Türk ordusunun saldırılarına karşı Xakurkê'de irade savaşı verildiğini belirten YJA-Star gerillaları, "Xakurkê direniş mevzilerinde Beritan'ın savaşçıları var" dedi.

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Kürdistan'ın her alanından gerillaların direnişi devam ediyor. Bradost'tan Şemzînan'a kadar savaşın sürdüğü her alanda YJA-Star gerillaları da en ön cephede yerinin alıyor. Xakurkê alanında bulunan YJA Star gerillaları şehit Beritan (Gülnaz Karataş) mirası ile bugüne gelen kadın ordulaşmasını değerlendirdi. Xakurkê alanının hem askeri hem de manevi olarak kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen YJA-Star gerillaları, ANF'nin sorularını yanıtladı.

Kadın ordulaşması Xakurkê alanında şehit Beritan ile başladı. YJA Star ordusunun bir savaşçısı olarak Xakurkê alanı sizin için ne ifade etmektedir?

YJA-Star gerillası Rozerin Şemzînan: Xakurkê alanında Beritan’ın öncülüğünde gelişen ordulaşmamız bugün de bırakılan mirasa layık bir direniş ile devam etmektedir. YJA Star gerillaları olarak şehit Beritan alanına girdiğimizde Beritan'ın anlam kattığı o uçurumları görünce yeniden Beritan’ı görüyoruz. Bıraktığı direniş bu alana giren tüm yürekleri heyecanlandırıyor. Xakurkê Beritanlar ile yürüdüğünü en somut hissettiğin bir alandır.

Düşman bugün tüm gücü ile saldırıyor ancak Beritanların ruhu ile savaşan kadınlar ile karşı karşıyadır. Bunun için yenilmeye mahkumdur. Beritanlar ile başlayıp Axinlerle devam eden bir direniş ruhu yükselmektedir. Bu miras akmaktadır. Bugün savaş mevzilerinde bulunan tüm arkadaşlar Beritanların ruhu ile savaşmakta. Xakurkê'de yeniden büyük bir irade savaşı verilmektedir. Xakurkê direniş mevzilerinde Beritan'ın savaşçıları var. Beritan’ın güzelliğini savaş mevziisinde yer alan arkadaşların yüzündeki gülüşlerinde görebiliyoruz.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan bir değerlendirmesinde savaşan özgürleşir, özgürleşen, güzelleşir, güzelleşen, sevilir tespitini yapıyor. Kadın gerillalar olarak bunu nasıl ele alıyorsunuz?

Rozerin Şemzinan: Önderliğimizin bu değerlendirmede söz ettiği güzellik fiziki bir güzellik değildir. Düşüncede güzelleşen insan fiziksel bir güzelliğe erişiyor. Düşüncede ideoloji ve savaşta güzelleşmek muhteşem çekici kılıyor savaşanı. Güzellik özgürlüktür özgürleşen güzelleşiyor. Düşüncesi özgür olan insan güzelleşir. Bu anlamda tüm YJA-Star gerillaları olarak savaşıyor, özgürleşiyor ve güzelleşiyoruz.

Kadınlara savaşmak kendini özgürleştirmek çok yakışmaktadır. Özgürlüğü için savaşan kadınlar da daima sevilir. Şimdi tüm Kürt kadınları Beritan'la güzelleşmeyi öğreniyor. Uçurumlarda özgürleşen kadınlar düşmanın en büyük korkusu olmaktadır. Bugün tarihten ders çıkarmadan tekrar Xakurkê alanına saldırdılar ancak Xakurkê'den çıkmaları asla kolay olmayacak.

Özellikle genç kadınlar yönünü özgür dağlara vermekte. Neden dağlar kadınları bu kadar çekiyor?

YJA-Star gerillası Arjin Nusaybin: Toplumsallığı oluşturan kadınlar ve gençlerdir. Akan enerjileri ile toplumu yürüten onlardır. Bunun için özgürleşme istemi gittikçe güçlenmektedir. Kadınlar var olan özgürlük arayışını ise PKK'de özgür dağlarda buluyor ve aynı zamanda YJA-Star'da buluyor. Böyle bir kadın ordulaşması ilk defa PKK içerisinde gelişmiştir. YJA-Star kadın özgürlüğünün garantisidir. Zaten dağlarda, doğası ve sınır tanımayışı ile kadını temsil ediyor. PKK genç bir ruha sahiptir. Genç başladık genç başaracağız sloganımız buradan gelmektedir.

Hareketimizin özü böyle olduğu için genç savaşıyor genç başarıyoruz. Xakurkê de doğası ile kadına çok yakın bir alan. Xakurkê'nin kelime anlamı cennettir. Diğer anlamı ise kadının yurdu, ülkemin toprağı demektir. Tüm bunların yanında bir de Şehit Beritan’ın alanıdır. Xakurkê alanına bakınca rengarenk heyecanlı güçlü kadınlar görüyoruz. Bu kadınlar Beritan'ın izinde ordulaşıyor.