Xidir: Şengal’i özgürleştirme hayalini gerilla gerçekleştirdi

Şengal’de verilen direnişin Kürdistan Özgürlük Gerillaları sayesinde gerçekleştiğini belirten TAJÊ üyesi Kinê Xidir, “Ferman sırasında sadece gerillalar bizimleydi, Şengali özgürleştirme hayalimizi de onlar gerçekleştirdi” dedi.

Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) üyesi Kinê Xidir, Şengal’in özgürleştirilmesinin 7. yıl dönümü nedeniyle o süreci ANF’ye anlattı. Kinê Xidir, 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin eline geçen Şengal’in, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın paradigması ve Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın özgürlük ruhuyla özgürleştiğine vurgu yaptı.

“Şengal’in özgürleştirilmesinin yıl dönümü Önder Apo, gerillalar ve Êzidî toplumuna kutlu olsun” diyen  Kinê Xidir, 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Şengal ile Êzidîlere yönelik başlattığı soykırıma ilişkin şöyle konuştu: “Büyüklerimiz daha önce sürekli Êzidîlerin başına büyük bir belanın, fermanın geleceğini söylüyordu. O öngörü 3 Ağustos 2014’te gerçekleşti. Küçük çocuklar soykırımdan kaçan annelerin boynunda can verdi ve onları çölün ortasına gömmek zorunda kaldılar.”

SADECE GERİLLALAR BİZİMLEYDİ

KDP’nin o süreçteki ihanetine de dikkat çeken Kinê Xidir, “Örneğin KDP güçlerinin Şengal’den çekilmesi sırasında Zorava köyünde silah talebinde bulunan gençlerimizden üçü KDP’liler tarafından katledildi. KDP bu ihaneti sadece Êzidîlere yapmadı, aynı zamanda bütün Kürtlere de yaptı” diye konuştu.

Şengal’de 11 ay verilen direniş ve mücadelenin özgürlük gerillaları sayesinde gerçekleştiğini belirten TAJÊ üyesi Kinê Xidir, “Ferman sırasında sadece gerillalar bizimleydi, bizim için savaşmaya gelmişlerdi, fakat bizimle ekmek ve sularını paylaşıyorlardı” dedi.

Kinê Xidir, Şengal’e ilk ulaşan gerillalara ilişkin anısını ise şu sözlerle aktardı: “İlk başta iki kadın gerilla arkadaşı gördüm. Birinin adı Bihar, diğerinin adı Netewî’ydi. Onları görür görmez, ‘Sizler KDP’ye mi bağlısınız?’ diye sordum. Onlar da ‘Hayır, biz gerillayız, sizi kurtarmaya geldik’ dediler. Netewî isimli kadın arkadaş bize, ‘İstiyorsanız Rojava’ya geçin, istiyorsanız da burada bizimle kalın, Şengal’i özgürleştirelim’ biçiminde bir öneri yöneltti. Böyle deyince sanki yeniden doğmuşuz gibi mutlu olduk ve kalıp onlarla birlikte direnişin içinde yer aldık.”

O İHANETİ VE DİRENİŞİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ

HPG, YJA Star, YPG, YPJ ve YBŞ dışında hiçbir gücün Şengal’in özgürleştirilmesinde emek vermediğine vurgu yapan Kinê Xidir, devamla şöyle konuştu: “Şengal’in özgürleşmesi bizim en büyük hayalimizdi ve bundan dolayı da o gün büyük bir kutlama yaptık, zira bu başarı bir nebze de olsa yaralarımıza merhem olmuştu.”

Êzidî toplumuna birlik çağrısı yapan Kinê Xidir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Êzidî toplumu ve Êzidî kadınlar olarak o fermanı, o ihaneti ve direnişi asla unutmayacağız. Özellikle de gerillanın emeğini ve mücadelesini hep hatırlayacağız. Bütün Êzidîler bir daha başlarına benzer bir fermanın gelmemesi için o yaşananları asla unutmamalı. Son olarak sizlerin aracılığıyla Önder Apo, cezaevindeki arkadaşlara ve bütün gerillalara selamlarımı gönderiyorum.”