Yaşam ve barış için birçok kentte yürüyüş

Adana, Mersin, Antalya ve Hatay’da Feminist Gece Yürüyüşü’nü coşkuyla düzenleyen kadınlar, kadın cinayetlerine ve savaşa karşı, yaşam ve barışı savunacaklarını söyledi.

Mersin, Adana, Antalya ve Hatay’da kadın örgütleri, 8 Mart Dünya Kadın Günü kapsamında 16’ıncı Feminist Gece Yürüyüşü  gerçekleştirdi. 

MERSİN 

Mersin Kadın Platformu üyeleri, Yenişehir ilçesinde bulunan Kuşimato Sokağı’nda Feminist Gece Yürüyüşü düzenledi. HDP Milletvekili Fatma Kurtulan, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Barış Anneleri’nin yanı sıra çok sayıda kadının  katıldığı yürüyüşte, “İtaat yok Feminst isyan var” yazılı pankart açılarak, “Jin Jiyan Azadi”, “Dem dema azadiya jine ye”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı dövizler ve erkekler tarafından katledilen kadınlar ile HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz ve cezaevinde katledilen Garibe Gezer’in fotoğrafları taşındı. Kuşimato Sokağı’ndan Özgecan Aslan Barış Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kadınlar, sık sık “Aysel Tuğluk onurumuzdur”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Yer yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Faşist AKP, elini kadınlardan çek” sloganları attı. 

‘Yürüyüş ardından Kürtçe ve Türkçe açıklama yapıldı. Açıklamada, kadın mücadelesinin önemine değinerek, “Kadınlara karşı düşman hukuku işleten erkek egemen devletten hesap sormak için buradayız! Eşit haklarla bir arada yaşamanın koşullarının sağlanmasını, kalıcı ve onurlu bir barışı elde edene kadar susmayacağız, korkmayacağız! Yasama, yürütme, yargı dahil bütün yetkilerin ve gücün tek bir adamın güdümünde olmasına, kadınların eşit ve özgür bir yaşam taleplerini tehdit etmesine, siyasetin erkekle?mesine izin vermeyeceğiz. Kadınların siyasetine, siyasetin kadınlarına sahip çıkıyoruz. Eşit ve özgür bir yaşamı biz kuracağız. Hayatımız, özgürlüğümüz, geleceğimiz hakkında söz söyleyen biz olacağız” denildi.

  ADANA 

Adana Kadın Platformu üyeleri, 5 Ocak Meydanı’nda toplanıp, Atatürk Parkı’na kadar Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleştirmek istedi. Ancak polis kadınların yürüyüşünü engellemeye çalıştı. Kadınlar “Kadınlara değil, katillere barikat” sloganları attı. Barikata yüklenen kadınlar yürüyüş haklarının engellenmesini protesto etti. Barikatı aşmaya çalışan kadınlarla polis arasında kısa süreli yaşana arbedede bazı kadınlar yaralandı. Kadınlar, polisin engellemesini oturma eylemi ile protesto etti. Uzun bir süre oturan kadınlar, alanda açıklama yaptı.

5 Ocak Meydanı’nda açıklama yapan Avukat Sevil Aracı Bek, eşit, özgür, şiddetsiz, savaşsız bir dünya için ekonomik krizin yarattığı yoksullaşmanın, çaresizliğin karşısında kadın dayanışmasını örme çağrısı yaptı. Pandemi ile birlikte bakım emeği yükü, erkek şiddeti ile ev içi emek sömürüsünün, kadın cinayetlerinde artış olduğuna dikkat çeken Av. Bek, istihdamda ise uzun süre ve güvencesiz çalıştırılan kadınların asgari ücrete dahi ulaşamadığına dikkat çekerek işyerlerindeki emek sömürüsü, mobbing, taciz ve işten çıkarmalara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Açıklama sonrası kadınlar, çalınan müzikler eşliğinde halay çekti. 

ANTALYA 

Antalya Kadın Platformu üyeleri, Üç Kapılar’da bir araya gelerek Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleştirmek istedi. Yürüyüşü engellemek isteyen polis, kadınlara biber gazı ile müdahale etti. Eylemde bir kadının, "Katilleri koruyorsunuz" demesine polis amirinin, "Tabi koruyoruz” karşılık vermesi dikkat çekti.

 Polis müdahalesi sırasında aralarında BES Antalya Şube Başkanı Devrim Mol'un olduğu 10 kişi polislerce gözaltına alındı. Gözaltılara karşı kadınlar bir süre oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi sonrası ara sokaklara giren kadınlar, "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarını atarak polis saldırısını protesto etti.

HATAY 

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü’nün öncülüğündü Antakya'nın Köprübaşında bir araya gelen kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü gerçekleştirdi. Kadınlar, slogan ve alkışlarla  Atatürk Parkı'nda kadar yürüdü. Açıklamayı okuyan Kamile Çokluk, ortak mücadele çağrısında bulundu.