YJAD, Jîna Emîni ve Anush Abetyan’ın katledilmesini kınadı

Demokratik Alevi Kadınlar Birliği (YJAD), İran Ahlak Polisleri tarafından Jîna Emînî ile Azeri ordusu tarafından Ermeni kadın asker Anush Abetyan’ın vahşice katledilmesini kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan YJAD, “Kadın düşmanı gerici, erkek egemenlikli rejimler her yerde kadını katlediyor. Tecavüzü, tacizi, köleliği, sömürüyü her türlü şiddeti dayatıyor, meşru görüyor” dedi.

Bunun son örneğinin Tahran’da katledilen Kürt kadın Jîna Emînî olduğunu belirten YJAD, “Jîna Emini, İran’da Molla rejiminin 'ahlak polisleri' tarafından saçları İslami kurallara göre örtülmediği için gözaltına alınmak istendi ve işkence sonucu katledildi” diye hatırlattı.

Ermeni kadın askerin vahşice katledilmesini de hatırlatan YJAD, “Yine Azerbaycan askerleri tarafında Ermeni kadın Anush Abetyan  korkunç işkence yöntemleri uygulanarak katledildi. Dünyanın gözü önünde kadına karşı insanlık suçu işleyen bu  gerici rejimleri, bu  cesareti  nereden ve nasıl alıyorlar?” ifadelerini kullandı.

Açıklamada devamla şunlar belirtildi:

“Kadına karış bu kırımı, suçu işleyenleri kınıyoruz. Kadın kırımının durdurulması için de uluslararası kurumları, insan haklarını, kadın haklarını savunan bütün kurumları sorumluluğa çağırıyoruz. Kadın bedenini, ruhunu, yaşamını her türlü saldırıya açık hale getiren gerici sisteme karşı Reya Haq –Hakikat Yolu’nda yürüyen biz Alevi canlar mücadelemizi büyüteceğimizi belirtiyoruz.

İnancımızdan dolayı Alevi toplumunun kadınları olarak aynı biçimde biz  de katliamlardan geçtik, saldırılara uğradık. Aynı acıları yaşadık. Gerici rejimler tarafından kadınlara yaşatılan bu büyük acıyı paylaşıyoruz. 

Faşist gerici kadın düşmanı zihniyete karşı her yerde birlikte mücadele edeceğimize, birlikte özgürlüğümüzü sağlayacağımıza inanıyoruz. Rojhilat halkının ve kadınlarının direnişini selamlıyoruz! Kadınların protesto amaçlı saçlarını keserek, başörtülerini yakarak yükselttikleri ateşte, her türlü gericiliğin küle dönüşeceğine inanıyoruz.”