Yöresel yemekler geçim kaynağı oldu
Ekonomik krizin giderek derinleştiği bir dönemde Hakkarili Besna Balıkesir, yaptığı ev yemeklerini satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
Ekonomik krizin giderek derinleştiği bir dönemde Hakkarili Besna Balıkesir, yaptığı ev yemeklerini satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
Hakkari, coğrafi konumu itibarıyla birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir kent. Bu özelliğinden dolayı çok zengin bir yemek kültürüne sahip olan kentin bilinen yemeklerinin bazıları şunlar; doğaba, qiris, tirşika çeliya, kutilsi, Yüksekova kebabı, hekerun, sengeser, çorti aşı, aside tatlısı, doleme, gulul, kepaye, keledoş, çevirmeli pilav, cembeli tatlısı, köftesi ve kiriştir.
Hakkari kültürüyle büyüyüp ailesinden öğrendiği yemekleri büyük bir emekle yapan Hakkarili kadınlardan Besna Balıkesir, 2 yıldır ev yemekleri satarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
Çukurca içli köftesi (köftet Çeliya) ve Diyarbakır haşlamalık kitel yemeklerinin yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Balıkesir, amacının Hakkari ve Çukurca yöresinin yemek kültürünü yaşatmak ve bu lezzeti her kesime ulaştırmak olduğunu belirtti.
HAKKARİ ÇOK ZENGİN YEMEK KÜLTÜRÜNE SAHİP
Hakkari yöresinin çok zengin bir yemek kültürüne sahip olduğuna dikkat çeken Balıkesir, şöyle konuştu: "Hakkari’nin yöresel yemekleri saymakla bitmez. Bunları hepsini yapmak mümkün değil. Ben sadece birkaç tanesini yaparak satıyorum. Evli bir kadın ve anne olarak bu biraz zaman ve emek ister. Benim amacım Çukurca köftesini ve içli köfteyi Hakkari'de bir marka yapmak. İlerde imkanlarım olursa bunu daha geniş bir menüye çevirmek, herkese Hakkari’mizin yöresel yemeklerini sunmak isterim."
İnsanların ev yemeklerini, daha hijyenik ortamlarda hazırlandığı ve daha lezzetli olduğu için tercih ettiğini ifade eden Balıkesir, "Hem ekonomik kriz, hem de salgından dolayı birçok yerde kısıtlı imkanlar var. Bundan dolayı ev yemeklerini tercih etmelerinin nedeni bu. Yaptığım bu girişimle birçok çalışan kadının işini kolaylaştırdığımı düşünüyorum. Haliyle çalışan kadınlarımız pek vakti olmadığından ev yemeklerini tercih ediyorlar" diye konuştu.
KADIN İSTERSE YAPAR
Yaptığı yemeklerle aile bütçesine katkı sunduğunu söyleyen Balıkesir, son olarak şunları söyledi: "Öncelikle bu ekonomik sıkıntılardan dolayı haliyle hepimiz çok etkilendik. Artık zorunluluklarımız bile lüks olmaya başladı. En önemlisi kendime güvenim arttı. Bende yaptığım yemeklerle üretime katkıda bulunuyorum. Eşimin yükünü hafifletmek istiyorum. Yaptığım yemekleri hem evlere, hem de talep üzerine bazı kurumlara satıyorum Kadınlara çalışma konusunda bir çağrım olacak; kadın isterse yapar sloganı ile bütün kadınlar kendine güvensin ve üretime dahil olsunlar. Çalıştığım günden bu yana birçok kadına örnek oldum. Kadın arkadaşlar kendi ilgi alanlarına daha fazla yöneldiler ve üretken oldular."