Zürih’te ‘Jin Jiyan Azadî’ semineri

Zürih’te 8 Mart dolayısıyla KJAR Avrupa Temsilcisi Maryam Fethi’nin katılımıyla İran’da kadınlar öncülüğünde gelişen serhildan hakkında bilgiler içeren bir seminer düzenlendi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İsviçre’nin Zürich kentinde bulunani Demokratik Kürt Kültür Merkezi’nde seminer düzenlendi.

Seminerin konuşmacısı Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Topluluğu (Komelgeha Jinên Azad a Rojhelatê Kurdistan-KJAR) Avrupa temsilcisi Maryam Fethi idi.

Maryam Fethi, İran’da Jîna Emînî’nin katledilmesiyle başlayan ve aylardır süren halk serhildanı, İran’daki kadın mücadelesi hakkında bilgiler verdi. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Maryam Fethi, herkesin İran ve Rojhilat’ta gelişen “Jin Jiyan Azadî”  devrimini desteklemesi gerektiğini ifade etti.

İRAN HALKLARININ SLOGANI OLDU

İran’da Jîna Emînî’nin katledilmesiyle patlak veren halk hareketinin aylardır saldırılara rağmen devam ettiğini belirten Maryam Fethi, İran’daki kadın mücadelesinin asla küçümsenmemesi gerektiğini ifade etti. Maryam Fethi “İran’da yıllardır İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı kadınların bir mücadelesi sürüyor. Bu mücadeleyi küçümsememek lazım. Ancak Jîna Emînî’nin katledilmesinden sonra başlayan mücadelenin bütün İran’da yaşayan halklar tarafından sahiplenilmesi önemlidir. Bu slogan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Ulus felsefesinin bir sonucudur. Bugün bu sloganı Kürtlerin dışında İran’da yaşayan Beluc, Fars, Afgan ve diğer halklar da dile getiriliyor. Bu Kürt kadın mücadelesi açısından bir başarıdır. Bütün dünya bu sloganı kullanıyor. Rojava’da yaşam bulan “Jin jiyan azadî” felsefesi İran’da da yaşam bulacaktır” dedi.

İLK KEZ HALKLAR BİRLİKTE MÜCADELE EDİYOR

İran’da çok sayıda etnik yapının olduğuna dikkati çeken KJAR temsilcisi, “Jin jiyan azadî” devrimine her kesimden katılımın olduğunu vurguladı. Konuşmasında İran’da yaşanan idamlara da dikkat çeken Maryam Fethi, “İran İslam Cumhuriyeti korkular üzerinden kendini var ediyor. Binlerce insan idam edildi. Halk, devletin bu karanlık yüzünü biliyor. Kadınlar öncülüğünde gerçekleşen bu devrim bu yanıyla anlamlıdır. Bütün İran’a yayılmış durumdadır. Düşünün, Kum kenti İslam devletinin merkezidir; orada bile kadınlar ayağa kalktı. Daha önce de benzer ayaklanmalar oldu ama ilk defa bütün İran’da yaşayan halklar birlikte ve eş zamanlı hareket ediyor” dedi.

İSLAM DEVLETİ KADIN KARŞITLIĞI ÜZERİNDEN KURULDU

İran’ın kurulduğu günden beri kadın haklarında sürekli geriye gidişin olduğuna vurgu yapan Maryam Fethi, “Humeyni Fransa’dan gelip iktidar olduğunda ilk olarak kadınların örtünmesini getirdi. Artık öyle bir sistem oluşturuldu ki kadınların giysilerini takip etmek için polis teşkilatı kuruldu. Bunlar İran’da kadınların yaşamını kabusa çevirdiler” diye konuştu.

Son olarak ne PJAK, ne KODAR ne de KJAR olarak ne İslam devletinin, ne Şah ne de mücahitlerin yanında yer aldıklarını; üçüncü yol olarak mücadele ettiklerinin altını çizen KJAR Avrupa Temsilcisi Maryam Fethi, “Bizim açımızdan dört parça Kurdistan’da yürütülen mücadele anlamlıdır. Jîna Emînî Kuzey Kurdistan’ın da şehididir, Sakine Cansız Rojhelat’ın şehididir. Kurdistan’da çok sayıda parti var. Ancak halkın çıkarı için birlikte hareket hareket etmek gerekiyor. Avrupa’da yaşayan halkımız Rojhelat’ta her gün yaşanan katliamlar karşısında duyarlı olmalıdır” dedi.