200 bin kişiye bir doktor

Depremde ağır hasar gören Erciş Devlet Hastanesi ve yanında kurulan prefabrik yapı ilçe ve komşu merkezlere hizmet veriyor. Ancak 200 bin kişiye bir doktor düşüyor.

200 bin nüfuslu Van'ın Erciş ilçesindeki devlet hastanesinin acil servisinde sadece bir doktor bulunuyor. Komşu ilçelerden hastaların mecburen geldiği hastanede temizlik ve hijyene de dikkat edilmiyor. Erciş'te 10 yıl önce temeli atılan yeni hastane ise henüz bitirilemedi ama Emniyet binası bir yılda bitirildi.

Van’ın Erciş ilçesinde 2011'de yaşanan iki büyük deprem sonucu Erciş Devlet Hastanesi ağır hasar gördü. Büyük risk taşıyan ve her an yıkılma tehlikesiyle karşı kaşıya kalan hastane boşatılmadığı gibi, depremden kaynaklı çatlaklar ve dökülmeler, sıva ve boyalarla kapatıldı. Bununla da yetinmeyen devlet yetkilileri, bahçesinde prefabrik kurarak, burada vatandaşları tedavi etmeye başladı. Erciş Devlet Hastanesi ve yanında kurulan prefabrik yapının acil servisinde binlerce kişiye bir doktor düşerken, adeta çöplüğü andırıyor.

Vatandaşın başka alternatifi olmadığı için buraya geliyor Yüzlerce hasta, yoğunluktan dolayı tedavi olmadan evine dönmek zorunda kalıyor. Hastanede sıra almak ise neredeyse imkansız. 200 bin nüfuslu ilçenin devlet hastanesinin acil servisinde bir doktor bulunuyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğunluk had safhaya çıkıyor. Yüzlerce hasta yakını sıra almak için gece saatlerinden sabah saatlerine kadar bekliyor. Üstelik sadece Ercişliler değil, Muradiye, Çaldıran ile Bitlis’in Adilcevaz ve Ağrı’nın Patnos ilçesinde yaşayanlar da hastalarını getiriyor. Hastanedeki yoğunluğun yanı sıra koridor ve odaları, çöplerden; yatakhaneler kan lekeleri ve kirlikten geçilmiyor.

10 YIL ÖNCE TEMELİ ATILDI

Yeni Erciş Devlet Hastanesi'nin temeli 2008'de atıldı. 10 yıl geçmesine rağmen halen açılmadı. Milyarlarca liranın harcandığı hastanenin ne zaman açılacağı da belli değil. İhalesini alan firma ise rant merkezi haline gelen inşaatın bitirilmemesinin nedenini PKK’ye bağlayarak, semirmeye devam ediyor.

EMNİYET BİNASI BİR YILDA

ANF’ye konuşan hasta yakınları, şunları söyledi: "AKP, 10 yıldır bir hastane yapamadı. Erciş’te Emniyet binasını bir yılda, Van’da iki cezaevini kısa sürede bitirdiler ama buradaki bir Hastaneyi 10 yıldır bitiremediler. Bizlere hizmet yapma gibi bir dertleri yok.”