WHO: Avrupa’da bir yılda 76 bine yakın çocuk 5 yaşına varmadan öldü

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, Avrupa’da 2022 yılında 5 yaş altı 75 bin 647 çocuk hayatını kaybetti.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ

Salı günü yayınlanan rapora göre, bu ölümlerin büyük bir kısmı prematürite, doğum asfiksisi ve enfeksiyonlarla bağlantılı komplikasyonlardan kaynaklandı. WHO, bu vakaların bazılarının önlenebilir olduğuna dikkat çekti.

Toplam nüfusu 930 milyon olan 27 AB Üye Devleti dahil olmak üzere Avrupa ve Orta Asya'daki 53 ülkeyi kapsayan çalışmaya göre, doğuştan kalp kusurları ve yenidoğan sepsisi (septisemi) de bu ölümlerin beş ana nedeni arasında yer alıyor.

Raporda, bölgedeki beş yaş altı ölüm oranlarının genel olarak düşük olmasına rağmen, ülkeler arasında büyük farklılıklar bulunduğu belirtildi. 

Örneğin, çoğu Avrupa Birliği ülkesi bin doğumda 1.5 ila 4.1 arasında bebek ölümü bildirirken, Türkmenistan ve Tacikistan gibi ülkelerde bu oran 18.2 ila 40.4 arasında değişiyor.

Ayrıca, WHO’nun raporu ergen sağlığına dair endişeleri de gün yüzüne çıkardı. Rapora göre, 15-29 yaş grubundaki gençlerde intihar, önde gelen ölüm nedenlerinden biri. 

Ruhsal sağlık sorunları da yaygın: her beş ergenden biri bir ruhsal bozuklukla mücadele ederken, 13-15 yaş aralığındaki gençlerin %10'u tütün kullanıyor, her üç çocuktan biri ise aşırı kilolu.

WHO Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, "Gençlerimiz çevrimiçi ve birbirine bağlı bir dünyada yaşıyor, ancak paradoksal bir şekilde kendilerini her zamankinden daha yalnız hissediyorlar" diyerek bu durumun yetişkinlik döneminde ciddi sağlık riskleri doğurabileceğini vurguladı.

WHO, 53 ülke ile bir istişare süreci başlatarak, önümüzdeki beş yıl için çocuk ve ergen sağlığını iyileştirmek amacıyla atılacak adımları belirlemeyi hedefliyor.