BM iklim için belirlediği son tarihe sadece 10 ülke uydu
Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğiyle mücadelede yeni stratejiler sunmak için belirlediği son tarihe yalnızca on ülkenin uyduğu bildirildi.
Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliğiyle mücadelede yeni stratejiler sunmak için belirlediği son tarihe yalnızca on ülkenin uyduğu bildirildi.
BM İklim Veri Tabanı’na göre, 2015 Paris Anlaşması’nı imzalayan yaklaşık 200 ülkeden sadece 10'u sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik güncellenmiş ulusal stratejilerini belirlenen süreye kadar sundu.
Birleşik Krallık, İsviçre ve Brezilya yeni planlarını paylaşsa da Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği gibi büyük karbon salınımcıları henüz güncellenmiş belgelerini sunmadı. Bu ülkelerin yıl sonuna kadar harekete geçmesi bekleniyor.
ABD’nin durumu ise daha karmaşık. Eski başkan Joe Biden yönetiminin sunduğu iklim planı, Donald Trump’ın yeniden seçilmesi ardından Paris Anlaşması'ndan çekilme politikası nedeniyle muhtemelen geçersiz kalacak.
PARİS ANLAŞMASI VE KÜRESEL HEDEFLER
Paris Anlaşması, imzacı ülkelerin “ulusal olarak belirlenmiş katkılar” (NDC) adı verilen stratejilerini düzenli olarak güncellemelerini gerektiriyor. Bu metinlerde, yenilenebilir enerji yatırımları veya kömürden uzaklaşma gibi karbon azaltıcı önlemler yer alıyor.
Hedef ise küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2°C'nin altında tutmak ve mümkünse 1.5°C ile sınırlamak. Ancak mevcut stratejilerle dünya, BM’ye göre 2.6°C ile 2.8°C arasında ısınmaya doğru ilerliyor. Bu durum, sıcak hava dalgaları, kuraklık, aşırı yağışlar ve deniz seviyesindeki geri dönüşü olmayan yükselmelere yol açabilir.
GECİKMELERE CEZA YOK
BM İklim Gözlemevi Başkanı Simon Stiell, “Bu planların en yüksek kalitede olmasını sağlamak için biraz daha zaman ayırmak makul” diyerek gecikmeleri kabul ettiklerini belirtti.
170’ten fazla ülke bu yıl planlarını sunacağını belirtirken, büyük çoğunluğunun Kasım’daki COP30 öncesinde açıklanması bekleniyor. Ancak Climate Action Tracker’a göre şu ana kadar sunulan planların çok azı yeterli bulunuyor. Sadece Birleşik Krallık’ın sunduğu plan “iyi” olarak değerlendirildi.
İklim kriziyle mücadelede geç kalmanın bedelinin her geçen gün arttığına dikkat çeken uzmanlar, dünya liderlerine daha iddialı ve somut adımlar atma çağrısında bulunuyor.