300 bin nüfuslu kentte sebze hali bulunmuyor
Colemêrg'de halkın geçim kaynağının başında tarım ürünleri gelmesine rağmen kentte sebze hali olmaması, çiftçinin zarar etmesine neden oluyor.
Colemêrg'de halkın geçim kaynağının başında tarım ürünleri gelmesine rağmen kentte sebze hali olmaması, çiftçinin zarar etmesine neden oluyor.
Colemêrg ve ilçelerinde halkın büyük bir bölümü geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. AKP-MHP hükümetinin savaş politikalarından kaynaklı yaşanan ekonomik kriz ve yanlış ekonomik politikalar başta tarım ve hayvancılık olmak üretim sektörünü durma noktasına getirdi. Colemêrg merkez mahalleri olmak üzere köylerde yaşayanlar, bahçelerindeki meyvelerle geçimlerini sağlıyor. Geçimlerini yetiştirdikleri tarım ürünleri sağlamaya çalışan çiftçinin, ürünleri satacak sebze hali ve soğuk hava deposu bulunmuyor. 300 bin nüfuslu kentte, sebze hali ve soğuk hava deposunun bulunmaması tepkilere neden oluyor. Ekonomik kriz ve akaryakıt fiyatının yüksek olması nedeniyle Colemêrg halkı, Wan ve Şirnex'e ürününü götüremiyor. Ürünlerini pazarda satamayan çiftçi, ürünlerini ya hayvanlara yem olarak veriyor ya da çok ucuza satmak zorunda kalıyor.
Colemêrg merkezde yaşayan Remzi Çiftçi, uzun yıllardır bahçelerindeki meyveleri satarak aile ekonomilerine katkı sağladıklarını söyledi. 20 yıl önce bahçelerine elma ağaçları diktiklerini belirten Çiftçi daha önce iyi kazanç elde ettikleri elmaların ekonomik kriz nedeniyle artık para etmediğini ifade etti. Çiftçi, “Bizim burada elma toplama sezonu 5 Ekim tarihinde başlıyor. Elma toplama süresi bir aydır. Bahçemizde topladığımız elmaları satacak bir yer yok. Maalesef Colemêrg bölgesinde bir sebze ve meyve hali bile yok. Hal olmadığı ve herkesin elma bahçesi olduğu için, topladığımız elmaları depoya atıyoruz. Bu elmaları bir alıcı bulursak satacağız. Eğer bir alıcı bulamazsak hayvanlara vermek zorunda kalacağız” diye konuştu.
Tarım ürünlerinde yeteri kadar kazanç elde edilmemesinin sebebinin yanlış politikalar olduğunu dile getiren Çiftçi, şunları ifade etti: “Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün desteğiyle bu bahçeleri kurduk ama daha sonra çiftçiye olan destek durdu. Yanı başımızda teşvikle, bizim vergilerimizle kurulan soğuk hava deposu var. Elmalarımızı bu soğuk hava deposunda muhafaza etmemiz gerekirken, sahipleri bu işletmenin kapısına kilit vurmuş durumda. Yani kentte hal olmadığı için soğuk hava deposu da yok. Yanlış politikalardan dolayı çiftçi büyük sıkıntı yaşıyor. Soğuk hava deposu işlevli olsaydı, burada muhafaza edip kışın istediğimiz fiyata satabilirdik. Bu kadar emeğe yazık değil mi? Bu ürünlere çok masraf ediyoruz; yılda 3 defa ilaçlıyoruz, çapasını ve sulamasını yapıyoruz. Ama maalesef şu an bu ürünleri paraya çeviriyoruz. Bu hem bizi hem de ülkeyi zarara sokuyor. Bundan dolayı mağduruz.”
‘GEÇEN YILIN FİYATINA SATIYORUZ’
Geçen yıl elmanın kilosunu 7 TL’ye sattıklarını, bu yılda aynı fiyata satıldığını söyleyen Çiftçi, “Alıcılar geçen senenin fiyatıyla almak istiyorlar. Türkiye’deki bu ekonomik krizden dolayı hayat zaten pahalandı ama elmaya maalesef bir zam gelmedi. Tekrar geçen yılın fiyatı olan 7 TL’den almak istiyorlar. 7 TL’ye sattığımız zaman ne ilacını, ne işçiliğini ne de su parasını çıkartıyor. Colemêrg gibi yerlerde ürünlerimizi paraya çeviremiyoruz. Ürünlerimi Wan’a götürmek istediğimizde bunun nakliye tutarı zaten satacağımız üründen daha fazla ediyor. Bundan dolayı Wan’a da götüremiyoruz. Mazota yapılan zamlar nedeniyle yakın il ve ilçelere de götüremiyoruz. Ben 3 bin TL’lik ürünü nakliyeye koymaya kalksam, örneğin Wan’a götürdüğümde 8 bin TL nakliye ücreti çıkıyor. Bu seçeneğimiz de yok. Ürünlerimizi satacak bir pazarımız olmalıdır. Bu yüzden Colemêrg’e bir an önce bir pazar kurulmalıdır. Ürünlerimiz çöp olmasın” dedi.