Çaldıran’da belediye gaspçısı, tarikat ve siyaset otel yapıyor

Çaldıran'da Menzil Tarikatı ve Çaldıran belediyesi gaspçısı Şefik Ensari tarafından kamu arazisi üzerine 4 yıldızlı otel yapılıyor. Otelin gizli ortaklarından birinin ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun oğlu Engin Levent Soylu olduğu öğrenildi.

Van’ın Çaldıran ilçesindeki kamu arazisi önceki belediye gaspçısı tarafından 2017 yılında 49 yıllığına menzil tarikatına kiralandı. Geçen yıla kadar boş olan araziye bu yılın ilk aylarında otel inşaatına başlandı. Türkiye’nin birçok yerinde açılan termal otellerin sahibi ise eski Antalya Belek Belediye Başkanı Yusuf Mecek. Otelin diğer ortakları AKP’li iş insanlarından Nazım Karakoç, Çaldıran Belediyesi gaspçısı Şefik Ensari olurken otelin perde arkasındaki ortağın Süleyman Soylu’nun oğlu Engin Levent Soylu olduğu öğrenildi.

BELEDİYE GASPÇISI, TARİKAT, SİYASETİN OTEL ORTAKLIĞI

Termal otelin bulunduğu alana belediye gaspçısı tarafından 2018 yılında ise termal kayak merkezi yapılmıştı. Yapılan otele belediye ait olan bu kayak merkezinin gelir getirmesi sağlanıyor. Böylelikle karşılıklı bir biçimde rant alanı oluşturuluyor.

GASPÇI ENSARİ YAPILACAK OTELE ÖVGÜLER DİZMİŞTİ

31 Mart 2019 yerel seçimlerini kaybetmesine rağmen İçişleri Bakanlığı tarafından Çaldıran Belediyesine atanan gaspçı Şefik Ensari geçen Şubat ayında otel projesini şu sözlerle anlatmıştı: “İlçemizde bulunan Termal Kayak Merkezi'nde birçok kayak sporcusu yetiştirdik, şu anda da yetiştirmekteyiz. 50 dönümlük alan içine yeni termal kayak merkezi yapacağız ve yeni kayak merkezimizin pist uzunluğu 9 kilometre olacak. Zirveye çıkıldığında Tendürek ve Ağrı dağları görülebilecek. İçerisinde birçok donatılar ve termal otel olacak. Dünyada hiçbir kayak merkezi ve termal otel iç içe değil, aralarında uzun mesafeler var. Burada sıfır noktada olacak."

ÇALDIRANLILAR İŞ VAADİYLE KANDIRILIYOR

Konu ile ilgili görüştüğümüz yerel kaynaklar Çaldıran’ın Van’da rant merkezi haline getirilmek istendiğini söyledi. Menzil tarikatının yıllar önce söz konusu araziyi kiraladığına dikkat çeken yerel kaynaklar “Bunu halka hizmet olarak anlatıyorlar. Çaldıranlılara ‘Hepiniz burada istihdam edileceksiniz’ diyerek iş vaat ediliyor. Halkımızın yoksulluğunu ve işsizliğini kullanıyorlar. Şefik Ensari atandığı günden bu yana Çaldıran’a çivi bile çakmadı ama büyük bir servetin sahibi oldu” diyerek tepki gösterdi.