Êlih'te belediyenin gasp edilmesinden sonra yaşanan ihlaller
İHD Êlih Şubesi, belediyenin gasp edilmesi sonrası tespit edilen hak ihlallerini açıkladı. İHD, gözaltında işkence yapıldığına, yüzlerce kişinin gözaltına alındığına dikkat çekti.
İHD Êlih Şubesi, belediyenin gasp edilmesi sonrası tespit edilen hak ihlallerini açıkladı. İHD, gözaltında işkence yapıldığına, yüzlerce kişinin gözaltına alındığına dikkat çekti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Êlih Şubesi, 4 Kasım'da belediyenin gasp edilmesi sonrası yaşanan hak ihlallerine dair dernek binasında açıklama yaptı. Şube yöneticisi Sinan İslam Gegin, gasp protestolarında yaşanan polis şiddetine işaret ederek, "İşkence ve kötü muamelenin fütursuzca uygulandığına tanıklık etmiş bulunmaktayız. Görevden alma kararı, muhataplarına tebliğ edilmeden belediye binaları ve çevrelerindeki yollar yoğun bir ablukaya alınmış, belediye çalışanlarının ve yurttaşların belediye binasına girişlere izin verilmemiştir. Adeta halk iradesi kolluk gücüne teslim edilmiştir" dedi.
GÖZALTINDA İŞKENCE
Gegin, "Gözaltına alınan yurttaşlara hakaret edildiği, TEM Şube nezaretinde kendilerine su verilmediği, işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldıkları, sözlü, fiziki ve psikolojik saldırılara maruz kaldıkları, yaşlı ve hasta yurttaşlara ilaç ve sağlık gereçlerinin verilmediği, çoğu zaman tuvalet ihtiyacının karşılanmadığı yönünde beyanlar tarafımıza ulaşmıştır. Yurttaşlar, gözaltında bulundukları nezarethanelerin soğuk olmasına rağmen günlerce ıslak kıyafetlerle nezarethanelerde kaldıklarını, gözaltı sırasında kötü muameleye maruz kalanların tedavi edilmediğini beyan etmişlerdir" bilgilerini paylaştı.
Sağlık kontrollerinin usule uygun yapılmadığını söyleyen Gegin, "Birçok yurttaşın adli raporlarına darp ve cebir ibareleri geçirilmeden düzenlenmiştir. Gözaltındaki kişiler, bu kötü muamelelere tepki olarak kendilerine verilen yemekleri yememiş, bunun için de ayrıca darp ve kötü muameleye maruz kalmışlardır" diye kaydetti.
SİYASİ SOYKIRIM: YÜZLERCE GÖZALTI
Polis saldırısının yaşam hakkına kastedecek nitelikte olduğuna dikkati çeken Gegin, "4 Kasım’da protestolarda yaklaşık 75 yurttaş orantısız güç kullanılarak gözaltına alınmış, birçok yurttaş yerlerde sürüklenerek, onlarca kolluk tarafından darp edilmiş, tekme darbeleriyle yaralanmış, linç girişimine maruz bırakılmışlardır. 4-17 Kasım arasında 300’e yakın yurttaş gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan yurttaşlardan yaklaşık 200 kişinin darp, cebir, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı tahmin edilmektedir. Gözaltına alınanların en az 80’inin çocuk olduğu, aralarında engelli yurttaşların da olduğu en az 37 kişinin tutuklandığı bilgisi tarafımıza verilmiştir. Yurttaşların haber alma ve gazetecilerin haber verme hakkı ihlal edilmiştir. Haber takibi yapan 3 gazeteci darp edilerek gözaltına alınmış, bir gazeteci ise polis olduğunu iddia eden ancak personel kimlik kartları istenmesine rağmen ısrarla göstermek istemeyen kişilerce gözaltına alınmaya çalışılmıştır" şeklinde konuştu.
Gegin, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Kayyum atamalarının derhal geri alınmasını, Görevden alınan Belediye eşbaşkanlarının görevlerine iade edilmesini, barışçıl gösteri ve protesto hakkı üzerindeki yasaklamaların son bulmasını, gösterilere müdahalede işkence ve kötü muamele yasağına aykırı uygulamalara son verilmesini, işkence ve kötü muamelede bulunan kolluk kuvvetleri ve emir aldıkları üst birimler hakkında etkin adli ve idari soruşturmaların başlatılmasını, haksız ve keyfi yakalama, gözaltı ve tutuklama işlemlerine son verilmesini talep ederiz.”