Êzidî Genel Yönetimi toplantısının sonuç bildirgesi

Êzidî Genel Yönetimi, 28-30 Kasım'daki yıllık olağan toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.

Êzidî Genel Yönetimi yıllık olağan toplantısı 28-30 Kasım’da 72 delegenin katılımıyla düzenlendi. Yapılan toplantıda siyasi, askeri, örgütsel durum üzerinde derinlikli değerlendirme ve önemli tespitler yapıldı.

'HASSAS SÜREÇTEN GEÇİLİYOR'

Siyasi, askeri, örgütsel değerlendirme ve tespitlerin yapıldığı toplantıya ilişkin, Êzidî Genel Yönetimi'nin açıklaması şöyle:

"Ortadoğu’da yaşanan savaşın ve siyasal istikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir dönemde toplantımızın gerçekleşmiş olması her açıdan önem arz etmektedir. Bir yandan çatışmalı ortamın devam ettiği, bir yandan da siyasi çözümlerin arandığı hassas bir süreçten geçilmektedir. Dengelerin sıkça değiştiği, ilişki ve ittifakın bu değişime göre şekil aldığı Ortadoğu'da, geleceği öngörmek, buna uygun politika belirleyip mücadele etmek, siyasi, askeri, diplomatik faaliyetleri iç içe örerek ayakta kalmak Êzidî toplumu için vazgeçilmezdir. Kırılgan bir süreç ve değişken güç üstünlüğü, içinden geçtiğimiz bu dönemi daha da nazik bir hale getirmiştir. Genel Êzidî Yönetim toplantımızın bu dönemde gerçekleşmiş olması hem Êzidî toplumu ve hem de Şengal’in geleceği için önemini daha da artırmıştır.

'FEDERASYON EN UYGUN ÇÖZÜM'

Toplantımız; dünya, bölge, Kürdistan ve Şengal'de yaşanan siyasal gelişmeleri gündemine alarak kapsamlı değerlendirmiştir. Suriye; çözüm arayışlarının yoğunlaştığı bir döneme girmektedir. Raqqa’nın özgürleştirilmesinden sonra federasyonlu çözüm perspektifinin önemine dikkat çekilmiş ve Suriye’deki çözüm arayışları için en uygun model olduğuna vurgu yapılmıştır.

GELİŞMELERİN ŞENGAL'E YANSIMASI ELE ALINDI

Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetiminin yapmış olduğu bağımsızlık referandumu sonrası yaşanan gelişmeler ve ardından Kerkük’e müdahale ile sonuçlanan süreç değerlendirilmiştir. Bu gelişmelerin Şengal’e yansımaları, yol açtığı yeni siyasi ve asker gelişmeler etraflıca ele alınmıştır. Bundan sonra olası değişimlerin, Şengal’e muhtemel etkileri dikkate alınarak atılması gereken pratik adımlar değerlendirilmiştir.

'ŞENGAL MECLİSİ YASAL STATÜYE KAVUŞTURULMALI'

Êzidî yönetim toplantımız bir yıllık faaliyetlerini değerlendirerek örgütsel durumu gözden geçirmiştir. Şengal’deki kurumları bünyesinde barındıran Demokratik Özerk Şengal Meclisinin meşruiyetinin yasal statüye kavuşturulmasının önemi üzerinde durulmuştur. Özerk Şengal idari siteminin yasa ve anayasal haklar dahilinde resmiyet kazanmasına odaklanması gereği üzerinde hemfikir olunmuştur.

DİPLOMATİK FAALİYETLER

Yurt dışı Êzidî kurumları ve diplomatik faaliyetlerin Şengal’deki Êzidî toplumunun istem ve beklentilerine cevap verecek temelde kendi çalışmalarını yeni baştan ele almaları gereğine vurgu yapmıştır. Demokratik özerklik statüsünün elde edilmesine ilişkin uluslararası platformlarda girişimlerde bulunmasının önemine dikkat çekilmiştir.

Toplantımız; Şengal ve Êzidî toplumunun özgünlüklerini dikkate alan uluslararası bir yaklaşımın geliştirilmesinin gereği üzerinde durmuştur. Bu konuda adım atılmasının önemine dikkat çekmiştir. Yaşanan Êzidî katliamlarından ders çıkarılması ve Êzidî toplumunu korumaya alan uluslararası yasal güvenceye kavuşturulmasının önemine değinmiştir. Irak Anayasası’nın öngördüğü demokratik idari yapılarının oluşumuna atıfta bulunan; ya merkezi ya da muhafaza olarak tanınması çerçevesinde yaklaşım göstermesi ve Şengal Özerk Meclisinin resmi yönetim olarak kabul edilmesi için çaba yoğunluğu içinde olunması gereğine vurgu yapılmıştır.

'TALEPLER HAYATİ VE MEŞRU'

Fermanlara maruz kalan Êzidî halkının haklı talepleri olan öz savunma ve öz yönetim taleplerinin hayati ve meşru talepler olduğu belirtilmiştir. Hayati risklerin devam ettiği günümüzde Êzidxan öz savunma güçlerinin (YBŞ-YJŞ), Asayiş güçlerinin resmiyet kazanması için girişimlerin sürdürülmesi dile gelmiştir. Bu konuda uluslararası güçlere ve kamuoyuna dönük Êzidî toplumu ile dayanışma ve destek içinde olunması için çağrıda bulunmuştur. Kadim bir toplumun inançlarından dolayı imha ile karşı karşıya kalmaması için herkesin insani sorumluluklarının yerine getirme beklentisine içinde olduğunu belirterek dayanışma çağrılarını yenilemiştir.

'GÖÇ EDENLER DÖNMELİ'

Şengal’den göçen Êzidî halkımızın kendi topraklarına geri dönmesi, kutsal değerlerini, topraklarını savunması, birliklerini sağlamaları, örgütlülüklerini geliştirmeleri yönünde çağrıda bulunmuştur. Tarihi fırsatların oluştuğunu ve bu fırsatlardan azami derecede yararlanmak için birliğe, dayanışmaya ve kendi öz örgütlenmelerine, kurumlarına sahiplenme vurgusu yapılarak başarı dileklerinde bulunmuştur.

Êzidî yönetim toplantısı kapsamlı değerlendirmelerin ardından yıllık çalışmalarını planlayarak önemli kararlara ulaşmıştır. Yoğun bir katılım ve kararlaşmayla toplantısını başarı ile sonuçlandırmıştır."