İHD, katledilen Sincar kardeşler için adalet istedi

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınları, 1994’te Türk askerlerinin baskınında katledilen kardeşler Mümine ve Tayyibe Sincar için açıklama yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla her hafta sürdürdükleri eylemin 637’nci haftasında sanal medyadan açıklama yaptı.

Açıklamada, Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Güzelağaç köyündeki bir eve 27 Haziran 1994’te düzenlenen baskında askerlerce katledilen Mümine (17) ve Tayyibe Sincar (23) kız kardeşlerin hikâyesine yer verildi.

 İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Bataray Saman, konu ile ilgili 15 Ağustos 1994 tarihli Özgür Ülke gazetesine röportaj veren Anne Türkiye Sincar’ın anlatımlarını aktardı.
Baskının direkt Tayyibe Sincar’a yönelik yapıldığını, özel harekatçıların damda yatan aile fertlerinden Tayyibe’ye silah doğrulttuğunu ifade eden Saman, “O sırada kız kardeşi Mümine ablasının üzerine kapanır. Özel harekât polisleri ateş ederek iki kız kardeşi orada katleder. Olaydan sonra askerler köye gelip cenazeleri almak ister ancak aile ve köylüler buna izin vermez. Daha sonra aile olay yerine savcı ister. Ömerli ilçesinden savcı gelir ve olay mahallinde rapor tutar. 36 tane M-16 kovanı tutulan rapora geçirilir. Ailenin tüm ısrarlarına rağmen savcı otopsi yaptırmaz” dedi.  

İnfazın faili meçhul olarak kayıtlara geçtiğini söyleyen Saman, cezasızlık politikasına son verilene kadar mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.