İki gerillanın direnişinin son anları…

Gerilla TV, eylül 2022’de şehit düşen ve son anlarında sesli bir mesaj bırakan iki gerillaya ilişkin “Tarihte bir direniş sayfası” başlıklı bir video yayınladı.

Gerillalar Xebat Kop (Yunus Kardağı) ve Zana Rojda (Ramazan Güçlü) Mêrdîn’in Omerya alanında şehit düşmüşlerdi.

Her iki gerilla, 6 savaş uçağı ve 2 helikopter desteğindeki işgalcilere karşı günlerce savaşmıştı.

Gerilla TV’de yayınlanan videoda, hem gerillaların kendilerini tanıttığı anlar hem de şehit düşmeden önce bıraktıkları sesli mesaja yer verildi.

Görüntülerde Xebat Kop, Mûş’un Kop ilçesinde dünyaya geldiğini ve 2013’te Mêrdîn eyaletinde gerilla saflarına katıldığını söylerken, Zana Rojda ise “Sistemdeki adım Ramazan Güçlü” diyerek sözlerine başlıyor. Zana Rojda, 2014 yılında Cûdî cephesinde gerilla saflarında katıldığını ifade ediyor.

İki gerilla 2022 yılında 4 Eylül’den 7 Eylül’e kadar süren şiddetli çatışmalar sonucunda şehit düşmüştü.

HPG, daha önce yaptığı bir açıklamada 4 Eylül’deki ilk çatışmalardan sonra 5 Eylül’de yeniden operasyon başlatıldığını belirterek, “İki gün ve iki gece boyunca yiğitçe çatışan iki yoldaşımızla baş edemeyen düşman, bu alanı 6 kez savaş uçakları ve 2 kez de saldırı helikopterleriyle bombalamıştır” diyordu.

Bombardımanlarla da sonuç almayan işgalciler, gerillaların mevzilerinin üzerine gidebilmek için bu kez zırhlı kepçeler devreye koymuştu. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer alıyordu: “Ancak bu kepçe de yoldaşlarımız tarafından vurularak darbelenmiştir. İki gün iki gece boyunca hiç durmadan son mermilerine kadar yüzlerce düşman gücüne ve tekniğine karşı kahramanca savaşan Xebat ve Zana yoldaşlarımız, düşman eline sağ geçmemek için fedaice şehadete yürümüşlerdir. Bu çatışmalarda en az 2 işgalcinin cezalandırıldığı, 2’si ağır olmak üzere 7 işgalcinin de yaralandığı öğrenilmiştir.”

Her iki gerilla, bıraktıkları ses kaydında PKK’nin direnişinin her zaman üst düzeyde olacağını ve bu örgütün militanları olarak her zaman direneceklerini vurguluyordu.

Gerilla Zana, “Fırsat yaratırsak çıkacağız ama fırsatımız olmazsa bile düşmana bizi esir alma mutluluğunu yaşatmayacağız” derken, Xebat ise “PKK bayrağı hep dalgalanacaktır, asla inmeyecektir” mesajını veriyordu.