İran yargısından Kürtçe eğitime 5 yıl hapis!

İran yargısı Doğu Kürdistan’da çocuklara Kürtçeyi öğreten Zara Mihemedi isimli öğretmene 5 yıl hapis cezası verdi.

Zara Mihemedi, yıllardır İran devletinin hedefinde yer alıyor. Tek gerekçe, Kürtçe için yaptığı eğitim çalışmaları.

Gönüllü olarak Kürtçe dersler veren genç kadın, geçen yıl birkaç kez gözaltına alındıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Bu kez Sine Devrim Mahkemesi de Mihemedi’ye 10 yıl hapis cezası verdi. Temyiz Mahkemesi’ne giden mahkumiyet kararı, burada 5 yıla indirildi.

RojNews’e konuşan Zara Mihemedi’nin kardeşi Heybet Mihemedî, İranlı yetkililerin geçen yıl Zara’yı çeşitli bahanelerle suçladığını ve tutukladığını hatırlattıktan sonra şunları ifade etti:

“İran hükümeti her seferinde Zara’ya farklı suçlar dayatıyor. Bir zamanlar İslam Cumhuriyeti’ne muhalif olmakla, bir zamanlar Sosyalist Parti’nin destekçisi olmakla suçlandı. Birkaç gün önce resmi olarak 5 yıl ceza verildiği bildirildi. Zara’yı 10 gün içinde teslim etmeniz gerekiyor.”

Yargı Konseyi’nin birçok üyesinin Zara’nın cezasını imzalamamasına rağmen cezanın infaz edilmesini istediklerine dikkat çeken Heybet, Zara’nın teslim olması için sadece birkaç gün verildi tepkisinde bulundu.

İran istihbarat elemanları çocuklara Kürtçe eğitim verdiği gerekçesiyle 23 Mayıs 2019’da Zara Mihemedî’nin evine baskın düzenlemişti.