İrmez: Şırnak'taki işçiler ölüme terk edildi!

HDP Milletvekili Aycan İrmez, "Şırnak madenlerinde yaşananlar facia ya da kaza değil cinayettir" dedi.

HDP MYK Üyesi ve Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak'taki iş cinayetine ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.

"Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü ve Şırnak merkeze bağlı Kiron (Araköy) yakınlarındaki kömür ocağında grizu patlaması sonucu 3 maden emekçisi Abdurrahman Tunç, Ömer Tunç ve İdris İnal yaşamını yitirdi" diyen İrmez, işçilere rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

'HÜKÛMET ÖNLEM ALMADI'

İrmez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Şırnak madenlerinde yaşananlar facia ya da kaza değil cinayettir. Defalarca dile getirmemize ve başvuruda bulunmamıza karşın, hükümet ve yetkililer tarafından hiçbir önlem alınmadı. Şırnak’taki madenler güvenli ve çağa uygun şartlarda çalıştırılmıyor. Bu şartlarda insanlar ya açlığa ya da ölüme terk ediliyor.

48 gün önce Şırnak Merkez-Cizre karayolu üzerinde bulunan 1 No’lu Kömür Ocağında 8 canımızı kaybettik. Resmi ağızlardan gelen ilk açıklama, söz konusu ocağın kaçak işletildiği yönündeydi. 8 emekçinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı kaçak işletiliyorsa neden daha ciddi önlemler alınmıyor? Bu durum kabul edilemez.

'DAHA ÖNCE DE İŞLEM YAPILMADI'

Hükûmet tarafından yeterli denetim mekanizmalarının devreye koyulmadığı, yaşamın değil daha fazla kar elde etmenin önemsendiği, gerekli tedbirlerin alınmadığı ve hali hazırdaki yanlış politikalardan vazgeçilmediği sürece Şırnak’ta yaşanan işçi kıyımları son bulmayacak. Önceki yıllarda da işçi cinayetlerinin yaşandığı bu kömür ocaklarında sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmadığını da biliyoruz.

Yoğun işsizlik ve yoksulluk nedeniyle, Şırnaklılar çok düşük ücretler karşılığında ve adeta ortaçağ koşullarında yerin metrelerce altında çalışmak zorundalar. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan yurttaşlarımız bu kuyularda ölüme gönderilmektedir.

'AZMETTİRİCİ HÜKÛMET!'

Hükûmet ve yetkililer, gerekli önlemleri almadıkları ve herhangi bir ceza mekanizmasını etkin olarak devreye koymadıkları, umursamaz davrandıkları için bu cinayetlerin siyasi ortağı ve adeta azmettiricisidirler.

Sorumlular hakkında derhal işlem yapılmalı, insanca çalışma koşullarının sağlanması için önlemler alınmalıdır."