İşgalci Türk devleti Werxelê’de tetritol da kullanmış

Türk ordusunun Werxelê’de kimyasal silah kullandığına dair yeni görüntüler yayınlandı. Werxelê savaş tünellerine karşı tetril ve TNT karışımından oluşan tetritol da kullandığı görülüyor.

Werxelê Direniş Alanı’nda 7 Haziran 2021’den itibaren dört ayı aşkın süre boyunca direnen HPG ve YJA Star gerillalarının, direnişin her anı ve işgalci Türk askerlerinin savaş suçlarına dair kayıtları da ortaya çıkmaya devam ediyor.

Türk ordusu, özellikle Ağustos’un başlarında Werxelê savaş tünellerine karşı çok yoğun kimyasal gaz kullanıp savaş tünellerini yıkmak için günde onlarca defa büyük patlamalar gerçekleştirdi. Werxelê savaş tünellerinden 12 Ağustos’ta sızmalı bir şekilde dışarı çıkan gerillalar burada yaşanan çatışmalarda iki Türk askerini öldürdü. Gerillaların tünellerden çıkıp büyük bir cesaretle üzerlerine gittiğini gören askerler panikle askeri malzemelerini orada bırakıp kaçmak zorunda kaldı. Werxelê direnişçileri burada 200 kiloya yakın patlayıcı ele geçirip tünellerin içerisine çekti. Bu patlayıcıları kameralara kaydeden gerillalar, işgalci Türk ordusunun savaş tünellerine karşı kullandığı zehirli gaz yayan patlayıcıları da belgeledi. İşte bu görüntülerde gerilla kamerasına konuşan ve Werxelê direnişinin komutanlarından olan Mahir Kop, bunca malzemeyi askerlerin üzerinden alıp tünellerin içine çektiklerini ve düşmanın ruhunun bile duymadığını söylüyor. Gerillaların işgalci Türk askerleri üzerinden kaldırdığı TNT patlayıcısı, el bombaları ve C3 tipi patlayıcılarının yanı sıra aynı zamanda tetritol (tetrytol) da gözüküyor.

Wikipedia’ki bilgiye göre; Tetritol patlayıcısı tetril ve TNT patlayıcılarının karışımından oluşuyor. Kimyasal silahlar için (örneğin sinir gazı silahının mermi kabuklarında) patlayıcı tüplerde kullanıldığı belirtiliyor. Bileşimindeki tetrilin (C7H5N5O8) ise en zehirli ve en fazla parçalanabilir mühimmat bileşiklerinden olduğu, bu nedenle doğada kısa ömürlü özellikte olduğu belirtiliyor. Tetrilin insan sağlığı üzerindeki etkileri tam olarak araştırılmamış olsa da, epidemiyolojik verilere göre cilt üzerinde en fazla etkiye sahip olduğu ve güçlü bir tahriş edici olduğu biliniyor. Derinin pul pul dökülmesi, kaşıntı, eritem vb gibi sonuçlara yol açan tetrilin, aynı zamanda mukoza zarlarını ve karaciğeri etkileyebileceği kaydediliyor.