İşgal saldırılarının Şengal’de yarattığı yıkımın görüntüleri…

İşgalci Türk devleti Şengal’e yönelik 2017’den bu yana en kapsamlı saldırısını düzenledi. Şengalliler bugün saldırıyı protesto edecek.

Türk devleti 1 Şubat gece saatlerinde Şengal, Maxmur ve Rojava’nın Dêrik bölgesine eş zamanlı olarak hava saldırıları düzenledi.

Bu saldırılar özellikle 20 Ocak’ta DAİŞ çetelerinin Hesekê’deki Sinaa cezaevine yönelik başarısızlıkla sonuçlanan saldırılarından sonrasına denk geldi.  Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yetkilileri DAİŞ çetelerinin Hesekê saldırısını Türk devletinin ile birlikte planladığı tepkisinde bulunmuştu.

Şengal’e yönelik saldırı saat 22.00 sıralarında başladı. Bu saldırılar 2017’den bu yana en şiddetlisi oldu. Çok sayıda savaş uçağının katıldığı saldırıda özellikle Şengal Dağı’nın Amûd ve Çilmêran gibi stratejik bölgeleri hedef alınarak yoğun bir şekilde bombalandı.

Görüntüler bombardımanın şiddetini gözler önüne seriyor. Geniş bir alanın yerle bir olduğu görülüyor.  

Görüntülerde katledilmiş kümes hayvanları, yanmış Irak bayrakları, etrafa saçılmış taşlar, yıkılmış duvarlar ve zarar görmüş ağaçlar göze çarpıyor.

Bu saldırının 23 Ocak’ta Irak Başbakanı Mustafa Kazımı ile Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney arasında Bağdat’ta yapılan görüşmeden sonra gerçekleşmesi de dikkat çekti.

Halk meclislerinin çağrısı üzerine Şengal halkı, sabah saat 10:00’da saldırıya uğrayan Xanesor’daki Muşterek kontrol noktasında toplanarak saldırıları kınayacak.

Şengal’e yönelik son saldırı 21 Ocak’ta gerçekleşmiş ve YBŞ komutanlarından Azad Êzdîn ile YBŞ savaşçısı Enver Tolhildan şehit düşmüştü.