İşte Zap’taki devrimci operasyonun hazırlık anları...

HPG ve YJA Star gerillaları 8–9 Aralık tarihleri arasında Zap bölgesinde işgalci Türk birliklerine karşı devrimci bir operasyon düzenledi. Bu operasyonun hazırlıkları, operasyon anları ve sonrası Gerilla TV tarafından yayınlandı.

Devrimci operasyon, Bazên Zagros devrimci Hamlesi kapsamında gerçekleşti. Özellikle Türk askerlerinin konumlanmaya çalıştığı Kela Bêdewê, Ciloya Biçûk ve Şehîd Munzur tepelerinde üst üste gerçekleştirilen sızma, darbeleme, ağır silahlı ve suikast tarzı eylemlerinde Türk ordusu ağır kayıplar verdi.

Bu gerilla operasyonunda, Türk ordusu ‘üstün teknoloji’ ile donatılmış kalkanlarına rağmen mevzilerinde direnemedi ve öldürülen işgalciler dışında da birçok asker mevzilerini bırakıp kaçmak zorunda kaldı.  

Uzun zamandır bu hamleyi başlatmak için hazırlanan gerillalar tek amaçlarının geçen süreçte “şehadete ulaşan yoldaşlarının intikamını almak” ve düşmanın konumlanmaya çalıştığı mevzileri işgalcilerden temizlemek” olduğunu dile getiriyorlar.

Werxelê direnişini komutanı Cumali Çorum’un ‘Bu direniş ilerde büyük bir intikam ve saldırı hareketine dönüşecek” sözünü hatırlatan bir gerilla, bu hareketin zamanının geldiğini ve bundan sonra Zagroslar’ın hiçbir alanında işgalcilere nefes aldırmayacaklarını vurguluyor.

Devrimci operasyon başlamadan önce Gerilla TV kameralarına konuşan HPG gerillası Tîrêj Dijwar, “Uzun zamandır bu eyleme hazırlanıyoruz, bizden istenilenler hepimizin görevidir. İlk hedefimiz bu hamlede şehit düşen yoldaşlarımızın intikamını almaktır. Özellikle savaş tünellerinde kimyasal gazlar ile vahşi bir şekilde yoldaşlarımızı katleden ve ahlaksızca savaşan, teknik gücü ile gerillanın üzerine gelen işgalcilerden intikam almaktır.  Bu eylemde gerillanın gücü tekrardan ortaya konulacak. Gerilla her yerde ve savaşıyor, her süreçte daha çok güçleniyor ve bizler de bu eylemde militanlık görevlerimizi yerine getireceğiz” diyor.

Özellikle 9 Aralık tarihinde Zap’ın Ertuş bölgesine bağlı Girê Şehîd Munzur alanına karşı gerçekleştirilen sızma eylemi sıradan bir askeri eylem değildi. Gerillalara göre bu eylem aynı zamanda mevcut direniş süreci açısından birçok gerçeği açığa çıkaran hamlesel bir çıkış niteliğindeydi.  

Zira Şehîd Munzur Tepesi’ne yerleştirilen ağır silahlar, her adımda konumlandırılmış mobesse kameraları, çepeçevre örülen teller ve en son teknoloji ile donatılan asker mevzilerine rağmen bir grup gerilla Türk askerlerinin ruhu duymadan mevzilerinin içine kadar girdi, birçok işgalciyi cezalandırdıktan sonra silahlarına ve askeri malzemelerine el koydu.

Gerilla kaynaklarına göre gerçekleştirilen bu eylem Türk ordusunun elinde tekniğinden başka hiçbir şey kalmadığını ve bu tekniğin profesyonel gerillanın taktikleriyle boşa çıkartıldığında Türk askerlerinin savaş performansının ne durumda olduğunu gözler önüne seriyor.

HPG daha önce yaptığı bir açıklamada bu eylem sonucunda 8 işgalci Türk askerinin cezalandırıldığını, birçok silah ve askeri malzemeye el konulduğunu ve birçok askeri mevzinin imha edildiğini açıklamıştı.

Eylem sonrasında Türk askerlerinin üzerinden kaldırılan silahlar hakkında konuşan YJA Star gerillası Viyan Botan, “Bir asker için en utanç verici şeyin silahının elinden alınması ve ona karşı kullanılmasıdır” diyor.

Botan, “Fakat Türk askerlerin de bu utanç da kalmamış” diye eklerken, askerlerin daha ilk mermide mevzilerini bırakıp kaçacak delik aradıklarını ifade ediyor.  

Eyleme katılan tüm gerillalar sağlam bir şekilde üslerine geri döndüklerinde söylenen gerilla şarkıları ve halaylarla başarılarını kutladıkları görüntülere yansıyor.

Bunun ne ilk ne de son eylemleri olmayacağını dile getiren Zap gerillaları bu hamlenin zafere dek devam edeceğini belirtiyorlar.

HPG Basın İrtibat Merkezi 31 Aralık tarihli açıklamasında işgalci Türk ordusunun Zap bölgesinin Şehîd Munzur Tepesi, Şehîd Serxwebûn Tepesi ve Ciloya Biçûk (Küçük Cilo) alanlarında daha fazla tutunamayarak geri çekildiğini bildirmişti.