“Ölüye bile saygınız yok”

Kayıp yakınları eyleminin 463’üncü haftasında konuşan Raci Bilici, Bitlis’te Garzan Mezarlığı’nın yıkılarak cenazelerin mezarlardan çıkarılmasına tepki göstererek, “Ölüye bile saygınız yok” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganıyla düzenlediği eylemin 463’üncüsünü düzenledi. Dernek binasında yapılan eyleme, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve yöneticilerinin yanı sıra kayıp yakınları katıldı. Eylemde zorla kaybedilenlerin fotoğraflarını taşındı. Bilici, kayıp yakınlarının onurlu mücadelelerinin yanında durmaya devam edeceklerini belirtti.

“MEZARLIKLARDAN NE İSTİYORSUNUZ”

 Bitlis’te bulunan Garzan Mezarlığı’nın iş makineleriyle tahrip edilerek, cenazelerin mezardan çıkarılmasına tepki gösteren Bilici, “Ölüye bile saygınız yok” dedi. Cenazelerin hiçbir inanç, mezhep ve insani değerde bulunmayan bir yaklaşımla mezarlardan çıkarılıp götürüldüğünü belirten Bilici, “Buna söyleyecek hiçbir söz bulamıyoruz. Nasıl oluyor da cenazelere böyle yaklaşılabiliyor. Cenazelerden ne istiyorsunuz? Mezarlıklardan ne istiyorsunuz? Hani kutsal değerlerden bahsediyordunuz. Ölüye de saygınız yok. Böyle bir anlayış hangi inançta var?” diye sordu.

Ardından Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 26 Aralık 2000 tarihinde ablasının evinden çıktığı sırada beyaz bir minibüs tarafından kaçırıldıktan sonra kaybedilen Davut Orhan’ın hikayesi okundu. Orhan’ın hikâyesini anlatan İHD Kayıp Yakınları Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, Orhan’ın en son aynı günün akşamında Hasankeyf Köprüsü civarında beyaz bir minibüsün içinde Batman merkeze doğru giderken görüldüğünü aktardı. Ailenin Gercüş ve Batman savcılıkları ile Hasankeyf İlçe Jandarma Komutanlığı’na sözlü başvurularda bulunduğunu belirten Örhan, ailenin sürekli “adı geçen kişinin kendilerinde olmadığı” yanıtını aldığını söyledi.

 Ailenin İHD aracılığıyla Uluslararası Af Örgütü, İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanlığı gibi birçok yere başvuruda bulunduğunu belirten Örhan, bu başvurular sonucu Davut Orhan’ın cansız bedeninin 23 Ocak 2001 günü Hasankeyf ilçe merkezindeki bir arazide kafasına tek kurşun sıkılmış halde bulunduğunu ifade etti.

 

Açıklama, yapılan 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.