Özgürlüğe aşık bir şehit: Besê Raperîn

Son nefesine kadar düşmana ağır darbeler vurarak şehitler kervanına katılan Besê Raperîn, PKK’ye katıldığı andan itibaren emeğin, dürüstlüğün ve fedakarca katılımın sembolü olur.

Siirt’te yurtsever bir ailede dünyaya gelen Mizgin Aksu (Besê Raperîn), koçer kültürüyle büyür. Bölge halkının direnişçi olması Mizgin Aksu’nun da kişiliğinin şekillenmesinde etkili olur. Botan bölgesi özgürlük mücadelesi tarihinde her zaman önemli bir rol oynamıştır. Bu da Mizgin Aksu’nun Kurdistan Özgürlük Hareketi'ni yakından tanımasını sağlıyor. Anlamlı bir yaşam arayışında olan Mizgin Aksu, kendisine tek bir hedef seçiyor ve 2012 yılında gerilla saflarına katılıyor.

Henüz çocuk yaştayken dağlara sevdalanan Mizgin Aksu, YJA Star gerillası olduktan sonra Besê Raperîn ismini alır. Artık dağa gitme hayalini gerçekleştiren Besê Raperîn’in asıl amacı başta kadınlar olmak üzere tüm Kürt halkının özgürlüğünü sağlamak. Bu temelde mücadelesini güçlendirmek adına her alanda yaşama aktif bir şekilde katılır. YJA Star’lı Besê Raperîn, Kurdistan dağlarına gittiğinde en çok kadın gerillaların yaşamından etkilenir. 

Halkın fedakarı ve kahramanı olabilmek için kendini her anlamda geliştiren Besê Raperîn, özgürlük sembolü olan şehit gerillaları tanıyor ve onların çizgisini esas alıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadele eden Besê Raperîn, ilk gerilla pratiğini Metina bölgesinde yürütür. En zorlu alanlarda mücadele eden şehit Besê Raperîn, profesyonel bir gerilla olmak için Şehit Mahir Akademisi’nde eğitime katılır. Akademide askeri yönünün daha fazla geliştirmek ve eylemlerde  işgalcilere ağır darbeler vurmak ağır silah eğitimi alır. Eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayan gerilla Besê, bir kez daha direniş mevzilerine döner. Kurdistan’ın tüm dağlarını dolaşmak isteyen gerilla Besê, işgalci düşmanın olduğu her yerde mücadele etmeyi hedefler.

SON NEFESİNE KADAR MÜCADELE ETTİ

Kurdistan’ın her dağında ayrı bir destan yazıldığını ve her karış toprağında binlerce kahramanın kanının aktığını bilen gerilla Besê Raperîn, bu bilinçle direnişini sürdürür. 2014 yılında şehit Reşîd Serdar ve Rojîn Gewdaların bölgesi olan Zagros’a gider. Zagros tarih boyunca Kurdistan halkının barındığı bir yer olmuştur. Bu bölge gerilla Besê için yeni bir başlangıç olur. Sarp Zagros dağlarında savaşmak güç ve irade gerektirir. Fakat amaca kilitlenen biri hiçbir zorluk ve engeli tanımaz. Amacına bağlı olan gerilla Besê de hiç zorluk ve engel tanımaz. Bu yüksek dağların zirvesinde özgürlüğü en derinden hisseden gerilla Besê, yaşama katılımıyla yoldaşlarının da dikkatini çeker Yoldaşlarına öncülük eden Besê Raperîn, PKK’ye katıldığı andan itibaren emeğin, dürüstlüğün ve fedakarca katılımın sembolü olur. İşgalci Türk devletinin 2015 yılında gerilla alanlarına yönelik saldırı başlatmasının ardından gerilla Besê de yoldaşlarıyla birlikte bu saldırılara karşı amansız bir direniş sergiler.

Çarçela alanında yapılan eylemlerde düşmana ağır darbeler vuran gerilla Besê, Kürt halkının kazanımlarını savunmak için büyük bir mücadele yürütür. YJA Star'ın genç komutanı Besê, Kurdistan topraklarında işgali asla kabul etmiyor. İşgalcilerin Kurdistan topraklarında rahat yaşamamaları için sürekli eylemler yapar. Zekası, iradesi ve yaşama tutkusuyla kadının ne kadar güçlü olduğunu herkese gösteren gerilla Besê,  Zagros'taki 6 yıllık pratiğinde büyük başarılar elde eder. Düşmana karşı her zaman büyük bir kararlılıkla mücadele eden şehit Besê Raperîn, Rêber Apo’nun yaşam felsefesini içselleştirmiş ve yaşamda da bunun uygulayıcısı olmuştur. Türk devletinin başlattığı saldırılarda yoldaşı Welat Dılbırin (Ali Öğmen) ile birlikte son nefesine kadar direnen gerilla Besê Raperîn, 14 Temmuz 2019 yılında şehitler kervanına katılır.