‘Özgürlük Hamlesi’ne Şengal'den destek

Şengal Özerk Yönetimi sınırlarındaki tüm kurum ve kuruluşlar, “Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit ezilen tüm halklara, kültürlere ve inançlara uygulanan tecrittir” diyerek "Abdullah Öcalan'a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm" kampanyasına katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için başlatılan uluslararası kampanyaya Şengal’den de destek geldi. Şengal Özerk Yönetimi sınırlarında yaşayan Êzidî ve Arap halkları, “Abdullah Öcalan'a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm" şiarıyla yürütülen kampanyaya desteklerini açıkladı. 

Özerk Yönetim sınırları içerisinde bulunan tüm kurum ve kuruluşların katılımı ile yapılan açıklamada, “10 Ekim’de Avrupa ve dünyanın 74 merkezinde çok sayıda yazar, sanatçı, siyasetçi ve özgürlükten yana olan kurum ve kuruluşlar öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için bir hamle başlatıldı. Her şeyden önce bu atılımı tarihi buluyor ve büyük bir coşku ve içtenlikle selamlıyoruz” denildi. 

Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de uluslararası bir komployla Suriye’den çıkarılıp 15 Şubat 1999’da Türk devletine teslim edildiği hatırlatılan açıklamada, “İmralı’da tek başına 25 senedir ağır tecrit altında tutuluyor. Önder Öcalan kendisini bir hakikat savaşçısı şeklinde tanımlayarak hiçbir şeyin hakikat ve adaletten daha güçlü olmadığını ortaya koydu. Halklar önderi olarak kabul edilen Önder Öcalan, hakikat gücünü özgürlük mücadelesini sürdürerek elde ediyor” ifadeleri kullanıldı. 

Açıklamada, Êzidî halkının 2014 yılında maruz kaldığı ferman da hatırlatıldı. Bu konuda “Önder Öcalan’ın öncesinde uyarılar yaptığı ferman, 3 Ağustos 2014 yılında bir tufan gibi Êzidî halkına karşı geliştirildi. Barzani ailesinin talimatıyla binlerce pêşmerge Şengal’den kaçtı. O dönem herkes sırtını Şengal’e çevirmiş ve kaçıyorken Önder Öcalan’ın savaşçıları yönlerini Şengal’e çevirmişti. Êzidi halkı bu fermana en büyük cevabı özerk yönetimini inşa ederek verdi” ifadeleri kullandı.

‘ÖNDER ÖCALAN’IN ÖZGÜRLEŞMESİNİN ZAMANI GELMİŞTİR’

Şengal’de yaşayan tüm bileşenler olarak uluslararası düzeyde Abdullah Öcalan için başlatılan özgürlük hamlesine katılma kararı aldıkları belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Tüm bu esaslara dayanarak Önder Öcalan’ın özgürlüğü ve özerk ve özgür bir Şengal için Êzidî toplumu ve Arap halkı olarak bizler de yeni bir hamleye başlıyoruz. Artık Önder Öcalan’ın özgürleşmesinin zamanı gelmiştir. Öyle inanıyoruz ki Önder Öcalan’a uygulan tecrit ezilen tüm halklara, kültürlere ve inançlara uygulanan tecrittir. Hegemonik güçlerin Dünya ve Ortadoğu için savaş siyasetini esas aldığı ve halkları birbirine düşürmek istediği aşikardır. Savaş siyaseti, ülkede yaşayan tüm halklar ve özellikle Êzidî halkı için soykırım anlamına gelmektedir. Önder Öcalan, savaş siyasetinin önüne geçerek halkların özgürlük yolunu açacak isimdir. Önder Öcalan’ın özgürlüğü Kurdistan, Şengal ve Ortadoğu’da yeni bir süreci başlatacaktır. Hegemonik güçler bunun içindir ki tecridi ağırlaştırarak Önder Öcalan’ın sesini kısmaya çalışıyor.”