Özgürlük Yürüyüşü: Apocular her yerde!

Özgürlük Yürüyüşü'nün engellenmek istenmesi üzerine HEDEP’li vekiller yol kapattı. Gençler ise sloganlarla yürüdü. Sık sık “Dağlarda arama, Apocular her yerde”, “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan”, “İsmimiz Beritan, seninleyiz Öcalan” sloganları atıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için Bursa’nın Gemlik ilçesine yapılmak istenen 'Özgürlük Yürüyüşü'nün Amed kolunda da polis engellemesi ile karşılaşıldı.
Yürüyüş kapsamında sabah saatlerinden itibaren Riha, Mêrdin, Sêrt, Sirnex ve Êlih’ten yola çıkan halk, yürüyüşün ikinci durağı olan Amed’e ulaştı. Kent girişlerinde kontrol noktaları oluşturan polislerce araçlarının durdurulduğu öğrenilen halk, engelleme çabalarına rağmen kentte giriş yaptı.
"Özgürlük Yürüyüşü" için HEDEP Amed İl Örgütü binası önünde toplanan halkla buluşan diğer yürüyüş kolları, toplu şekilde yola devam etmek üzere buradan Koşuyolu Parkı’na geçti.
Hazırlıkların sürdüğü sırada DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DBP eş genel başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır ile Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan’ın da aralarında bulunduğu halk, park içerisinde polislerce ablukaya alındı ve yürüyüş engellenmek istendi.
Siyasetçilerin bu duruma karşı açıklama yapmak istedikleri sırada kalkanlarını havaya kaldıran polisler gazetecilerin çekim yapmasının önünü geçti.
Bunun üzerine HEDEP’li vekiller parkın yanı başındaki caddeye oturarak trafiğe kapattı. HEDEP Amed vekili Halide Türkoğlu, maruz kaldıkları engellemeye “Bugün demokratik hakkımızı kullanamıyorsak bu tablo, tam da İmralı’da uygulanan tecrit sisteminin sonucudur. En büyük hukuksuzluk burada ifşa ediliyor. Bu hukuksuzluğa devam ederseniz eylemimiz devam edecek” sözleriyle tepki gösterdi.
Polis ablukasına rağmen bekleyişini sürdüren kitle, sık sık “Direne direne kazanacağız, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ve alkışlarla durumu protesto etti.
Yolu trafiğe kapatan milletvekilleri bir müddet sonra HEDEP İl Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçti. O esnada çevrede bulunan bir kişi, milletvekillerinin polisler tarafından ablukaya alınmasına tepki gösterip, “Kürt halkının vicdanı ayakta” diyerek vekillere destek verdi.
Koşuyolu Parkı’ndaki halk da engellenmeleri üzerine HEDEP binasına geçti.

GENÇLER YÜRÜDÜ: APOCULAR HER YERDE!

Yine Ofis semtindeki Sanat Sokağı’nda bir araya gelen gençler, alkış çalıp “Dağlarda arama, Apocular her yerde”, “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan”, “İsmimiz Beritan, seninleyiz Öcalan”, “Bi xwin bi can em te re Öcalan”, “Be Serok jiyan nabe” sloganları atarak ara sokaklarda yürüdü.
Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü haykıran gençlere, çevredeki halk da yine alkışlarla destek verdi. Yürüyüş sonrasında Muhsin Aydoğdu, Senem Eriş ile soy isimleri öğrenilmeyen Elif, Helin, Diyabet isimli gençler polislerce gözaltına alındı.

BAYINDIR: KİMSE KÜRT İRADESİNİ ENGELLEYEMEZ

Özgürlük Yürüyüşü için Amed'de bir araya gelen halk, ablukaya alınan HEDEP il binası önünde açıklama yaptı.
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır konuşmaya başlarken polis, “açıklama yasağı” diyerek engellemek istedi. Engeli tanımayan Bayındır, “Bu kanunu, bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Bu zulümdür, bizler bu zulmün karşısında duracağız” dedi.
Kurdistan ve Türkiye’de bugün Özgürlük Yürüyüşü’nün önünü kesenlere karşı başlarını eğmeyeceklerini ifade eden Bayındır, “Kurdistan ve Türkiye’de herkes bilsin ki kimse Kürt iradesini geriye götüremez. Bugün binler, yüz binlerce Kürt Kurdistan ve Türkiye’den Gemlik’e yürüyor. Bizler direneceğiz bu zulmü gerileteceğiz. Bugün Amed ve tüm Kurdistan kentlerinde Özgürlük Yürüyüşü’ne karşı büyük bir faşizm uygulanıyor. Barış ve birliğe karşı bu yapılanlar faşizmdir, buna karşı duracağız. Bilin ki bugünkü duruşumuz tarihi bir duruştur. Bizler hak sahibiyiz. Bu özgürlük yoludur, birlik yoludur. Kazanacağız ve mutlaka kazanacağız. Bu inançla hepinizi selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

ÇEWLİG
Öte yandan Çewlig’den Amed’e doğru yola çıkanlar da kent girişindeki kontrol noktasında durduruldu.
Yola devam etmeleri engellenen grup içerisinde yer alan HEDEP’li vekil Ömer Faruk Hülaku, tecridin sadece Abdullah Öcalan’a değil, tüm Kürt halkına uygulandığını söyledi.
Hülaku, en temel haklarının engellendiğini belirterek, “Özgürlük isteyen, adalet isteyen herkesin bu özgürlük yürüyüşüne davet ediyoruz. Tecridi kırmak için bu ülkeye barış getirmek için herkesi mücadeleye davet ediyoruz” dedi.