Şengal’de binler: Fermanların önü Özerk Şengal’le alınır

74. Ferman’ın yıl dönümünde bir araya gelen binlerce Şengalli, “‘Özerk Şengal fermanların önünün alınmasıdır” şiarıyla yürüdü, Ferman’a sebep olan güçlerden hesap soracakları mesajını verdi.

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Êzidî halkına yönelik Şengal’de gerçekleştirdiği soykırım saldırılarının 9’uncu yıl dönümünde Şengal’de binlerin katılımıyla yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş, Şengal Halk Meclisi önünde saldırı ve ihanete karşı atılan sloganlarla başladı; Sûka Kevin’e kadar devam etti.

MÎR NAYIF: ÊZIDÎLERİN HAKLARI BİR AN ÖNCE TANINMALI

Yürüyüş sonrası konuşan Mir Nayif, “9 yıl önce DAİŞ çetelerinin Êzidî halkına yönelik başlattığı soykırım saldırılarını ve KDP güçlerinin ansızın kaçarak halkımızı savunmasız bırakmalarını unutmuyoruz. KDP Şengal’i savunmasız bırakarak DAİŞ çetelerinin Şengal ve köylerini işgal etmesine, binlerce insanı katledip kaçırmasına ve binlercesinin de göç etmesine neden oldu. DAİŞ çetelerinin Êzidî halkına yönelik soykırım saldırıları uluslararası toplumun gündemine girmiş olsa da bu konuda gecikme yaşandı. Êzidî halkının hakları bir an önce tanınmalı ve bu konuda gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

XWEDÊDA ILYAS: FERMANLARIN ÖNÜ ÖZERK ŞENGAL’LE ALINIR

Şengal Özerk Yönetimi adına konuşan Xwedêda Ilyas, gerilla ve YPG savaşçılarının büyük emekleri sonucu Şengal’in özgürleştirildiğini belirterek, halkın bu emekler ile örgütlendiğini ve yurtlarına geri döndüğünü söyledi. Xwedêda İlyas, “Şengal’e geri dönüşler fermana karşı geliştirilen en büyük cevaptır. Şengal Özerk Yönetimi olarak tüm fermanların önüne özgür ve özerk bir Şengal ile geçileceğinin bilincindeyiz” diye konuştu.

KURTAY ŞENGALÎ: YBŞ-YJŞ İLE ÊZIDXAN’I GÜÇLENDİRELİM

Êzidî toplumunun artık kendi öz gücüne dayandığını ifade eden YBŞ Komutanlığı’ndan Kurtay Şengalî ise şunları vurguladı: “Halkımız artık hiçbir dış güce sırtını dayamıyor. Halkımız kendi gücüne dayanmadığı sürece hiçbir fermanın önüne geçilemeyeceğinin inancına erişmiştir. Fermanların önüne geçmek YBŞ-YJŞ güçleri ile Êzidxan Asayişini güçlendirmekten geçmektedir. Şu an bulunduğumuz yer yüzlerce şehidin kanıyla özgürleştirildi. Gerillalar dağlardan gelerek şu an bulunduğumuz mahalleyi özgürleştirdi. Bu gerçeğin hiçbir zaman unutulmaması gerekiyor. KDP ihanetini unutmak, bu toplumun kendisine yapacağı en büyük ihanettir. Halkımıza bugün kendilerini büyük bir fedailikle savunacakları güçlerinin olduğunun mesajını veriyoruz. Bu güç, YBŞ-YJŞ güçleri ile Êzidxan Asayişidir.”

NEAM BEDEL: DAİŞ IRAK’IN SİLAHLARIYLA BİZİ KATLETTİ

TAJÊ Koordinasyon Üyesi Neam Bedel de KDP’nin Êzidî halkına ihanetini anlattı ve soykırımda sorumluluğu bulunan güçlerin yargılanmasını istedi. Neam Bedel, şöyle konuştu: “Sadece KDP’nin ihanet ettiğini söylemek eksik kalır. Çünkü Şengal’in savunulmasında Irak da sorumluydu. Irak güçleri KDP güçlerinden önce kaçarak çetelerin Irak ordusundan aldığı silahlarla bizleri katletmesinin önünü açtı. DAİŞ çeteleri bizleri Irak’ın silahlarıyla katletti. Irak Şengal’den geri çekilme suçunu işleyen herhangi birini hala cezalandırmamıştır. Ferman öncesinde Irak ordusundaki kimi görevliler DAİŞ’le ortaklaşarak kaçtılar. Ancak hala eski görev ve sorumluluklarını sürdürmektedirler. Êzidî toplumu olarak fermana sebep olanların bir an önce yargılanmaları çağrısında bulunuyoruz.”