Şengal’de ‘Birliğimiz zulme karşı öz gücümüzdür’ çalıştayı

Şengal’de düzenlenen çalıştayla Êzidîlerin birlik ve beraberliği, Şengal halkının topraklarına geri dönmesi ve yaşanan idari sorunların çözümü ele alındı.

3 Ağustos Fermanı’nın 9’uncu yıl dönümü nedeniyle Şengal’in Sinûn kasabasında “Birliğimiz zulme karşı öz gücümüzdür” şiarıyla bir çalıştay düzenlendi.

Aralarında PADÊ (Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi), YNK (Kürdistan Yurtseverler Birliği) ve Teqedûm’un (İlerleyiş) gibi partiler ve birçok inanç ve halk temsilcisinin yer aldığı Şengal Bileşenleri ve Güçleri Koordinasyonu öncülüğünde düzenlenen çalıştaya PADÊ Eşbaşkanı Hüseyin Haci, YNK Şengal Sorumlusu Davud Cindi, Teqedûm Başkanı Said Bedduş, Mesih Temsilcisi Gabriel Şemhun, Sünni Temsilcisi Adil Süleyman, Türkmen Temsilcisi Abdulrezak Reza, Şii Temsilcisi Seyid Mahmud, Şengal Özer Yönetim kurum ve kuruluşları ve Şengal’in ileri gelen şahsiyetleri ve yüzlerce kişi katıldı.

Şengal Bileşenleri ve Güçleri Koordinasyonu adına yapılan açılış konuşmalarında Êzidî halkına ve Şengal’in tüm bileşenlerine birlik ve beraberliği güçlendirme, Irak devletine Şengal’e karşı sorumluluklarını yerine getirme ve Şengal toplumunun kendisini yönetmesinin yolunun açılması çağrıları yapıldı.

Şengal Bileşenleri ve Güçleri Koordinasyonu adına YNK Şengal Sorumlusu Davud Cindî ise, Êzidî toplumu ve Şengal’e yönelik kirli planlar olduğuna dikkat çekerek, “Fermanın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen on binlerce insanımız hala kamplarda yaşamlarını sürdürüyor. Şengal’e dönüşleri engelleniyor” dedi.

IRAK, ŞENGAL BİLEŞENLERİ VE GÜÇLERİ KOORDİNASYONU’NU DESTEKLEMELİ

Irak hükümetinin Şengal programına katılmak istediklerini ifade eden Davud Cindî, “Irak Hükümeti, bu koordinasyonu desteklemelidir. Şengal’e yönelik biz bileşenlerin yer almadığı herhangi bir kararı kabul etmiyoruz. Fermandan önce bizi savunduklarını iddia edenlerin bizim hakkımızda söz söylemesine izin vermeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

TARİH ŞENGAL DAĞI’NDA VERİLEN DİRENİŞİ YAZACAKTIR

Musul Valisi Enver Ali Gepo ise, “Bizlere çok acı yaşattılar, ancak bizler onların burunlarını yere sürttük. Tarih, Şengal Dağında yürütülen direnişi yazacaktır. Biz Êzidî olarak Şengal sorununun siyasi bir sorun olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.

Fermanın üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen kadın ve çocukların çığlıklarının hala kulaklarında olduğunu belirten Şii temsilcisi Seyid Mahmud El Ereci de, “Bazı taleplerimiz yerine getirilmeli. Birincisi, birlik içerisinde mücadele yürütmeliyiz. İkincisi, Şengal Özerk Yönetimi Şengal halkı tarafından yönetilmelidir. Üçüncüsü toplu mezar sorunu çözüme kavuşturulmalıdır. Dördüncüsü ferman şehitlerinin hakları verilmelidir. Son olarak da DAİŞ çetelerinin elindeki Êzidîleri kurtarmalıyız” diye konuştu.

Çalıştay, verilen mesajların ardından sona erdi.