Şengal’de çalıştay: Krizler, özgürlük mücadelesi ve ittifak tartışılıyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998 komplosu ve 9 Ekim 2020’de Şengal’i hedef alan Bağdat anlaşmasının yıldönümü dolayısıyla Şengal’de ‘Devlet ve İktidar Krizine Karşı Özgürlük Mücadelesi ve Halkların İttifakı’ başlıklı çalıştay başladı

‘Devlet ve İktidar Krizine Karşı Özgürlük Mücadelesi ve Halkların İttifakı’ başlıklı çalıştaya Êzidî, Arap ve Türkmen bileşenlere mensup 60 kişi katıldı. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Şengal Demokratik Toplum Eğitim Komitesi üyesi Qasim Murad, günümüzde yaşamın, toplumun, savaşın ve siyasetin iki temel üzerinde inşa edildiğine dikkat çekti. Qasim Murad, bunlardan birinin gerçek demokrasi diğerinin ise hegemonik güçler tarafından yönetilen egemen sistem olduğunu ifade etti. 

Qasim Murad, halkın sistem tarafından eritildiği eleştirisinde bulunurken,  “Bunu engelleyebilecek tek bir yol var. O da Önder Apo’nun yarattığı demokratik özgürlük sistemidir. Hegemon güçler bu çözüm yolunu tıkamak için birlikte plan yapıyor” diye konuştu. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosuna işaret eden Qasim Murad, komplonun uluslararası bir plan olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Uluslararası güçler Önder Apo üzerinde yürütülen tecride destek vererek insan haklarını ihlal ediyor. Eğer insan haklarını savundukları iddiasında samimilerse o zaman Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamaları gerekir. Önder Apo tüm dünya için barış sembolüdür.”

Qasim Murad, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin tüm dünyaya yayıldığını ve artık dünya halklarının Abdullah Öcalan’ın özgürlük talebinin uygulanması gerektiğini belirtti. 

Qasim Murad, Şengal’in durumuna ilişkin ise şunları ifade etti: “Şengal’deki bileşenlerin durumunu herkes görüyor. Irak halkları ve özellikle Şengal halkı devlet sisteminden hiçbir hayır görmedi, hiçbir hakları verilmedi. Bizler de zulümden ve fermanlardan korunmak için çözüm yolu arayışına girmek zorundayız. Şengal, demokratik ulus sistemiyle büyük bir ilerleme kaydediyor. Bizlerin iktidar krizini hep birlikte değerlendirebilmemiz birlik yolunda büyük bir adımdır.”

Çalıştay katılımcıları konuya ilişkin görüşlerini ifade ederek, demokratik ulus sisteminin güçlendirilmesine yönelik önerilerini sundu.

Çalıştay değerlendirmeler ve tartışmalarla devam ediyor.