Şengal'de saldırılar protesto edildi

Şengal'de Türk devletinin hava saldırısını yürüyüşle protesto eden yüzlerce kişi, Şengal’i asla boşaltmayacaklarını vurguladı; uluslararası toplum, BM ve Irak hükümetine de çağrıda bulundu.

Türk devletinin Şengal, Maxmur ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği hava saldırısı Şengal’de kitlesel yürüyüş ile protesto edildi.

Xanesor'da toplanan yüzlerce kişi, bombalanan yere kadar yürüdü. Yürüyüşte sıklıkla " Bimre xiyanet", Bijî berxwedana Şengalê"  sloganları atılırken, "Irak topraklarında Türk işgaline ve yeni Osmanlı İmparatorluğuna hayır" ve " Fermanı unutmayacağız, unutturmayacağız" pankartları açıldı. 

BM'YE: TAVRINIZ NEDİR? 

Saldırının yapıldığı yerde Şengal Özerk Yönetimi adına Hüseyin Hacı konuştu. Saldırılara karşı uluslararası güçleri tutum almaya çağıran Hüseyin Hacı, "Türk devletinin Şengal'e yönelik saldırılarını kınıyoruz. Türk devleti, Irak'ın egemenliğini ihlal ediyor. Irak hükümeti bize sanki başka bir ülkede yaşıyoruz gibi yaklaşıyor. Bizler BM'ye çağrıda bulunuyoruz; Êzidîlere yönelik saldırılara karşı tavrınız nedir?”  diye sordu. 

Türkiye'nin Şengal'e yönelik saldırılarına karşı uluslararası toplumun harekete geçmesini isteyen Hüseyin, "Bizler görüyoruz ki bu senaryo 2014 yılından beridir Êzidîler üzerinden devam ediyor. Bir kez daha Êzidî kadınları kaçırarak, topraklarından göç etmelerini istiyorlar"  dedi. 

IRAK HÜKÜMETİNE: SESSİZ KALMA

Ardından Mediban Köyü Arap Meclisi adına konuşan Medîban Xideyir Saleh, Türkiye'nin hava saldırılarını kınayarak, "Bu saldırılar tüm bölge halkına yapılıyor. Ama Êzidî toplumu herkesten daha çok acı çekti. Irak'ı bu saldırılara bir sınır koymaya ve sessiz kalmamaya çağırıyoruz" dedi.

NEAM BEDEL: ŞENGAL’İ ASLA BOŞALTMAYACAĞIZ

Yürüyüşte kadınlar adına Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi (TAJÊ) Koordinasyon üyesi Neam Bedel de konuştu.  Bedeli ne olursa olsun topraklarını terk etmeyeceklerinin altını çizen Bedel, “Şengal'i asla düşman için boşaltmayacağız ve bırakmayacağız. Nasıl saldırı olursa olsun şehitlerimizin izinde olacağız. Şengal topraklarını düşmana bırakmayacağız. Şehit Merwa, Saed ve Zerdeştlerin kanının döküldüğü toprakları terk etmeyeceğiz. Bizlerin iradesi onların tehditlerinden ve saldırılarından çok daha güçlüdür. Birlik olup irademizle onlara karşı durursak kazanırız” ifadelerini kullandı.