Şengal ve Musul'a gönderilen 44 milyon Euro'ya ne oldu?

Almanya'nın Irak'ta DAİŞ'ten kurtarılan bölgeler için şimdiye kadar 225 Milyon Euro para gönderdiği ortaya çıktı.

Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer'in soru önerisine yanıt veren federal hükümet, bu paranın 44 milyonluk bölümünün de Şengal ve Musul'a gönderdiğini bildirdi.

Federal Meclis'in Sol Partili (Die Linke) üyesi Helin Evrim Sommer, 12 Aralık 2017 günü federal hükümetin yanıtlaması talebiyle meclise bir soru önerisi vermişti. Sommer, hükümete Irak'ta DAİŞ çetelerinden kurtarılan bölgelere şimdiye kadar hangi yardımların yapıldığını sormuştu.

Irak ve Güney Kürdistan'da Almanya'nın desteklediği projelerin ayrıntılı olarak açıklanmasını isteyen Sommer'e federal hükümet adına Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı yanıt verdi. 21 Aralık 2017 tarihli yanıta göre bakanlık, 2015 yılından bu yana DAİŞ çetelerinden kurtarılan bölgelerin ekonomik olarak kalkınması için toplam 225 Milyon Euro para gönderildiğini bildirdi.

Bu paranın 180 milyonunun Birleşmiş Milletlerin yeniden inşa projeleri çerçevesinde harcandığını, geri kalan yaklaşık 44 milyon Euro'nun ise Şengal ve Musul'a gönderildiği belirtildi. Ancak bakanlık bu paranın hangi projeler için kullandığına dair ayrıntı vermekten kaçındı.

Bakanlık yanıtında sadece Musul'un doğusunda okulların yeniden inşası, çocuklara yönelik psikolojik-sosyal danışmanlık hizmeti ve Musul'a dönenler için su ve elektrik hizmetinin sağlanması gibi başlıklarda örnekler vermekle yetindi. Fakat Şengal'e ilişkin ise hiçbir bilgilinin verilmemesi dikkat çekti.

SOMMER: YARDIMLAR YERİNDE DENETLENMELİ

Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı'nın yanıtını yorumlayan Sol Partili Sommer ise hükümetin bu kadar para desteğinde bulunmasının sevindirici olduğunu, fakat yardımların amacına ulaşıp ulaşmadığı konusunun incelenmesini istedi. Sommer, Almanya'nın gönderdiği yardımların muhtaç sahiplerine eşit şekilde dağıtılmasını talep etti.

Dünyadaki yolsuzluğu araştıran "Transparancy International" kuruluşunun Irak'a ilişkin yayınladığı raporlara dikkat çeken Sol Parti vekili "Bu bilgilere göre dünya çapında en fazla yolsuzluğun yapıldığı ülkeler sıralamasında Irak 176 ülke arasında 166. sırada yer alıyor. Bu durum bile yardımların yerinde denetlenmesi gerektiği konusunda hassas olunmasını gösteriyor" çağrısını yaptı.