Şengalliler 9 Ekim Komplosu'na karşı yürüdü: Başarılı olamayacaksınız

9 Ekim Komplosu ve Şengal Anlaşması Şengal’de düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. Düşmanın komplolarla halkı sindirmeye çalışsa da bu halkı ve iradesini yok edemeyeceği vurgulandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim Komplosu ile Êzidî toplumunun kazanımlarına karşı geliştirilen 9 Ekim Anlaşması’na karşı Şengalde geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlendi. Şengal Özerk Yönetimi ve Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşte, “9 Ekim komploları ölüm, katliam ve yıkımdır” pankartı taşındı.

Yürüyüşte, Şengal Özerk Yönetimi Meclis Üyesi Heso İbrahim, düşmanın komplolarla halkı sindirmeye çalıştığını ancak artık düşmanın bu halkı ve iradesini yok edemeyeceğini söyledi. Devamla, “Eğer güçlü bir iradeye sahip olursak, hiçbir zaman yenilmeyiz ve bir daha katliamlara maruz kalmayız. Irak’taki sorunların çözümünde çözüm Özerk Yönetim’dir, demokratik yönetimdir.”

Êzidxan Gençlik Birliği Üyesi Reşo Xidir da 9 Ekim komplosunu ve Şengal’e karşı anlaşmayı kınayarak, “Güneşimizi Karartamazsınız” şehitlerini andı.

TAJÊ temsilcisi Riham Hico ise, Êzidîlerin anlaşmalar yoluyla 2014 öncesine döndürülmek istendiğini belirterek, bu çabanın boşuna olduğunu vurguladı. Riham Hico, “Bu anlaşmanın amacı Êzidîleri 2014 öncesi duruma geri döndürmekti. Halkı yeniden kendi kontrolleri altına almak ve istediklerini yaptırmak istediler. 3 Ağustos soykırımı ve 9 Ekim Anlaşması’nın 10 yıldır boşa çıkarılmasına nasıl tanık olduysak, Önder Apo’nun fikir ve felsefesiyle direnişimizi sürdüreceğiz ve ayakta kalacağız. Önder Apo, 24 yıldır bizim özgürlüğümüz için ve kendimizi örgütleyebilmemiz için her türlü işkence ve baskıya karşı direniyor. İmralı’daki baskı sistemi, Rojava ve Şengal’de de varlığını sürdürüyor. Serêkaniyê ve Girê Spî halkı kendi topraklarına geri dönemiyor, Şengal ise sürekli bombalanıyor, Êzidî kadın ve kızlarına yönelik özel bir savaş yürütülüyor. Amaç, Êzidî toplumunu yok etmektir” diye konuştu.

Direniş ve mücadelelerini daha sürekli ve güçlü kılacaklarını vurgulayan Riham Hico, “Bugün binlerce insan ‘Tawisê Melek’ yolunda, ‘Ser ver ama teslim olma’ sloganıyla ayakta. Buradan diyoruz ki, anlaşmalarınız bugüne kadar başarılı olmadı ve bundan sonra da başarılı olamayacak. Gücünüz ne olursa olsun, tüm dünya arkanızda olsa bile, irademizi yok edemezsiniz.”

Konuşmaların ardından, yürüyüş “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.