Abluka altındaki Bedlîsliler: 90’lardaki uygulamaları yaşatıyorlar

Bedlis’in Xîzan (Hizan) ilçesinde 10 köy abluka altına alındı. Evlerine baskın yapılan köylüler, “‘90’larda yaşadıklarımızın aynısını bugün bir kez daha yaşıyoruz” dedi.

Bedlis’in (Bitlis) Xîzan (Hizan) ilçesine bağlı Harat (Bilgili), Akunus (Yaylacık), Govan (Sarıbal), Nanîlan (Yeniçay), Xalepûr (Yolbilen), Kekulan (Çalışkanlar), Sureh (Gedik), Pertavan (Akyazı), Kûran (Erencik) ve Ureh (Otluk) köy ve mezralarında PKK gerillalarının görüldüğü gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bitlis Valiliği, ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. 10 köy ve mezrada ilân edilen sokağa çıkma yasağı sonrası başlayan askeri operasyonlarda çatışmalar yaşanırken, köylerde evlere baskınlar yapıldı, 3 köylü de gözaltına alındı. 

Köylülerin verdiği bilgilere göre; tüm köyler abluka altına alındı. Köylülerin evlerinden çıkmalarına kesinlikle izin verilmiyor. Mera ve yaylalara günlük tarımsal faaliyetlerini yapmak isteyen köylüler zorla evlerine geri gönderiliyor. Gece yarısı da evlere baskınlar yapılarak ‘Teröristler nerede’  diye sorular soruluyor, tüm köylüler GBT kontrolünden geçiriliyor. Söz konusu bölgede askeri araçların yanı sıra sivil araçların da arttığı bildirildi. Bu kişilerin kontra elemanları olduğunu söyleyen köylüler, yaşadıklarını ‘90’larda yaşadıklarımızın aynısını bugün bir kez daha yaşıyoruz” sözleriyle anlattı.

Köylüler ayrıca duyarlılık çağrısında bulundu.