Ablukadaki köylüler zorla göç ettiriliyor

İşgalci Türk askerlerinin ablukasının aylardır sürdüğü Bilbês ve Bana köylerinde halk, hayvanlarını satıp göç ediyor.

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesinin Bilbês köyüne bağlı Red Deresi, Öküzburun Tepe, Siyahçeşme Dere, Ballı Deresi bölgelerine yönelik yapılan işgalsaldırıları sonucunda valilik, 29 Temmuz-4 Ağustos ile 8-23 Ağustos tarihleri arasında iki kez köye giriş ve çıkışları yasakladı. Karardan sonra  askerler evlere baskın düzenleyerek köylüleri gözaltına aldı. Havadan ve karadan askeri sevkiyatın yapıldığı köyde, kırsal bölgeler havadan bombalandı, halkın evlerinden çıkışları ile hayvanların köyden çıkarılması yasaklandı. Köydeki askeri abluka ile fiili 'yasaklar' devam ederken, halk, abluka, yasak ve baskılar nedeniyle göç edeceğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Bilbês köylüleri, askeri ablukadan dolayı köylülerin göç etmek zorunda kaldığını söyleyerek, “Evet, köyün kırsalında halen askerler var.  İstedikleri zaman köyün içine gelip evleri arıyorlar. Köyün ev olan kısımları hariç her yer yasaklı, bu yüzden hayvanlar için otları toplamamıza izin verilmedi. Bu yüzden birçoğumuz erkenden hayvanlarını sattı, kalanlar da şimdi satıyor. Hayvanları satanlar köyden ayrılmak zorunda kaldı. İnsanları zorunlu göçe ve köy boşaltmaya mecbur bıraktılar. Köyde 30 ev vardı ama şu anda sadece 20 ev kalmış. Kışın 5-6 aile köyde kalıyordu. Onlar da kalmayacak” dedi.

Basa ilçesine bağlı Bana köyünde de Temmuz ayının sonunda başlayan askeri abluka sürdürülüyor.  Köylülerin bahçelerine gitmesi tamamen yasaklanırken, geçimini hayvancılıkla sağlayan köylüler, hayvanlarını başka köylere götürmek zorunda bırakıldı.

Köylüler, şöyle konuştu: "Köy 3 aydır askeri abluka  altında. 'İzin' istemedikçe bahçelerimize giremiyoruz. Bahçelerde yapılan çalışmalar bittikten sonra yasak kaldırıldı. Yasak kalktıktan sonra izin alarak bahçeye giren birçok kişinin pirinç tarlası domuzlar tarafından ziyan edilmişti. Şimdi izin alarak gidiyoruz ama artık kimse bahçeye çıkmıyor. Bahçe zamanından yasak kalmadığı için şu anda kalkması da pek önemli değil.”