Açlık grevindeki tutsağın babası: Dışarıdakilere görev düşüyor

8 arkadaşı ile açlık grevinde olan tutsak Mikail Mungan, "Tecrit kalkmadan bu eylemi sonlandırmayacağız" mesajını verdi. Baba Mehmet Mungan da aileler olarak eylemi sahiplendiklerini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri 62 cezaevine yayıldı. 16 Aralık'ta birçok cezaevinde eşzamanlı başlatılan açlık grevleri, her geçen gün daha kritik bir noktaya taşınıyor. 5 Ocak’tan bu yana Balıkesir Bandırma Cezaevinde 8 arkadaşı ile açlık grevinde olan Mikail Mungan'ın (25), ailesine "Biz gayet iyiyiz. Moralimiz de yerindedir. Bu tecrit kalkmadan bu eylemi sonlandırmayacağız. Bizi merak etmeyin” dediği öğrenildi.

‘BİR İFTİRA İLE 36 YIL CEZA ALDI’

Baba Mehmet Mungan (71), her halükarda oğlunun bu eylemini desteklediğini ve yanında olduğunu da ifade ederek, tecridin kaldırılmasının herkese huzur ve barış getireceğini söyledi. Baba Mungan, şöyle konuştu: “Oğlum 2011 yılında haksız bir şekilde tutuklanarak cezaevine konuldu. Yine bir seçim süreciydi. Ne olduğunu bile anlamadan akrep cinsi zırhlı araca bindirildi ve götürüldü. Sonradan öğrendik ki, burada yakılan bir okul vardı. Burayı benim oğlumun yaktığına dair birileri gizli tanık ifadesi vermiş. Ama ne bir görüntü kaydı ne de bir kanıt yok. Asılsız iftiralar ile oğlum yıllardır cezaevinde tutuluyor. 36 yıl ceza aldı, 8 yıldır da içeride. İlk 3 yıl Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevinde kaldıktan sonra, önce Siirt’e, oradan da Balıkesir Bandırma’da bulunan cezaevine sürgün edildi."

Özellikle ağabeyinin Cizre yasakları sırasında katledilmesinden sonra zaten Şırnaklı olan tüm tutsaklar gibi oğlunun da sürgün edildiğini ifade eden Baba Mungan, “Mikail’in bir küçüğü olan oğlum Cebrail (21), yeni oto sanayisinin orada kendine bir dükkân açmıştı. Yasaklar ilan edildiğinde de bana, ‘Baba ben dükkânın kepenklerini indirip, ortalığı toplayıp geleceğim' diyerek çıktı ve bir daha da geri dönmedi. Evli ve üç çocuğu vardı. Şimdi onlar da bizlere emanet” şeklinde konuştu.

'KARARLI OLDUKLARINI SÖYLEDİ'

Mungan, “Oğlum Mikail, şimdilerde Leyla Güven’in öncülüğü ile başlamış olan açlık grevi eylemlerine dâhil olmuş durumda. Beraberinde kaldığı 8 arkadaşı da kendi gibi açlık grevindeler. 5 Ocak’tan bu yana eylemleri devam ediyor. En son yaptığımız telefon görüşmesinde de iyi olduklarını ve kararlılık ile eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Tek taleplerinin Sayın Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması olduğunu söyledi" diye belirtti.

‘ASIL EYLEMİ BİZ DIŞARIDAKİLERİN YAPMASI GEREKİR’

Baba Mehmet Mungan, son olarak şunları ifade etti:

“Bizler de aileler olarak çocuklarımızın bu kararları arkasında sonuna kadar yerimizi alıyoruz ve onların davasını kendi davamız olarak görüyoruz. Hepimiz de biliyoruz ki tecrit sadece Sayın Öcalan üzerinde değil, tüm Kürt halkı üzerindedir. O yüzden bu haklı talebimizin artık görmezden gelinmesini istemiyoruz. Önderlik şahsında tüm Kürt halkı üzerindeki tecridi kırmak da yine birlik içinde verilecek mücadele ile mümkündür. Bu şekilde devam ederse biz aileler de çocuklarımız gibi süresiz dönüşümsüz açlık grevlerine başlayacağız. Doğrusu da bu olurdu zaten. Onlar tutsak oldukları halde böyle zor bir eylemi omuzlamaya gönüllü oldular. Aslında onlardan önce biz dışarıdakilerin bu eylemi yapması gerekirdi."