‘Adım atması gereken hükümettir’

Avukat Cahit Ertan, cezaevlerindeki açlık grevlerinin farklı bir aşamaya geçmemesi için hükümetin adım atması gerektiğini söyledi.

Avukat Cahit Ertan, cezaevlerinde yaşanan açlık grevlerinin geçmişte olduğu gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini belirterek, hükümeti siyasi tutsakların taleplerini kabul etmeye çağırdı.

ANF’ye konuşan Özgür Hukukçular Platformu (ÖHD) Üyesi Av. Cahit Ertan, “Temel talep, tecridin kaldırılmasıdır. Kişinin dış dünyadan koparılması, yalnızlığa terk edilmesi söz konusu. Bu, ceza içinde cezadır hem uluslararası hukuka hem de Türkiye’nin cari yasalarının çiğnenmesidir. Böyle yasal ve meşru bir hak için insanlar, cezaevi koşullarında açlık grevi yapıyor” dedi.

HÜKÜMET CEVAP VERMELİ

Salgının bahane edilerek tecridin başka bir boyuta taşındığını kaydeden Av. Ertan, şunları söyledi: “Açlık grevi, başka bir boyuta geçmeden hükümet cevap vermeli. İnsanlar cezaevlerinde bir konuya dikkat çekmek için dönüşümlü açlık grevleriyle başlarlar, ancak işin ciddiyetine göre adım atılmayınca süresiz-dönüşümsüz açık grevi veya ölüm orucuna ölüm oruçları başlıyor. Onun için hükümetin adım atması gerekiyor.”

Cezanın, infazının hukukla çizildiğini, bunun dışında ceza kesmenin, hukukun ve insan haklarının ayaklar altına alınması anlamına geldiğini vurgulayan Av. Ertan, “Bu hukuksuzluğa karşı açlık grevini sürdüren tutsaklara dışarıdan ses vermek gerekiyor. Tüm demokratik çevrelerin bu sorumlulukla hareket etmesi hayati önemdedir” şeklinde konuştu.