Aileler devletin 'kaybettiği' Tanış, Deniz ve Maltu için buluştu

Amed ve Batman'da devletin 'kaybettiği' Serdar Tanış, Ebubekir Deniz ve 17 yaşındaki Mehmet Şirin Maltu'nun akıbeti soruldu. Eylemlerde zırhlı araç katliamlarına da dikkat çekildi.

Amed'deki kayıp yakınlarının İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ile birlikte sürdürdüğü oturma eylemi, 677.haftasına ulaştı. Kayıp yakınları, Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Bu haftaki eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy da katıldı.

İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Cizre’de Abdulgaffar Dayan’ın hayatını kaybetmesi üzerinden zırhlı araçların katliamlarına dikkat çekti.

Zeytun, “Demokratik çözüm koşulları esas alınmadıkça zırhlı araçlar ve silahlı çatışma ortamları yurttaşların canını almaya devam edecektir” dedi.

Bu hafta, 25 Ocak 2001 tarihinde çağrılmaları üzerine gittikleri Silopi Jandarma Komutanlığı'ndan bir daha geri dönmeyen Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) İlçe Başkanı Serdar Tanış ve ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz’in akıbetleri soruldu. Tanış ve Deniz’in kaybedilme hikâyesini derneğin Gözaltında Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz anlattı.

Tanış ve Deniz’in, o dönem Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı General Levent Ersöz ve ‘Benim bulunduğum bölgede HADEP açılmaz, buna asla izin vermem’ diyen Silopi İlçe Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can’ın tehdit ve baskılarına rağmen siyasi çalışma yürüttüğü belirten Akdeniz, ilçede parti teşkilatının açılmasından sonra bu baskıların daha da arttığını kaydetti. Akdeniz, parti binasının açılması akabinde Silopi Jandarma Komutanlığına çağrılan Tanış ve Deniz’den bir daha haber alınamadığını söyledi.

Akdeniz, sonrasında yaşanan süreçte başvuruların sonuçsuz kaldığını, devletin katilleri koruduğunu vurguladı, "Dosyanın 2001 yılında taşındığı AİHM, Tanış ve Deniz’in kaybedilmesinden devletin sorumlu olduğu sonucuna vararak ve Türkiye’yi oy birliği ile tazminata mahkûm eder” dedi.  


BATMAN

Batman’da da kayıp yakınları ile İHD Şube yönetici ve üyeleri, eylemlerinin 514’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. İHD üyesi Şirin Seçkin, "Şüphesizdir ki en büyük acıyı faili meçhul cinayetlerle katledilen ve kaybedilen insanların aileleri ve yakınları yaşamaktadır. Bizim yaptığımız bu acılarını paylaşmak, seslerini kamuoyuna duyurmak ve sahipsiz olmadıklarını hatırlatmaktır” diye konuştu.

Bu haftaki eylemde, Ocak 1995 tarihinde Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Zediye Mezrası'na Türk devleti tarafından yapılan baskında gözaltına alınmasından bugüne geçen 27 yılda kendisinden haber alınamayan 17 yaşındaki Mehmet Şirin Maltu'nun hikâyesi anlatıldı.