Aileler, Türk yargısının 'JİTEM' kararını kınadı

Amed ve Batman'daki kayıp yakınları, adalet arayışlarını sürdürdü. Aileler ve insan hakları savunucuları, 'JİTEM Davası'ndaki beraat kararını da kınadı.

AMED
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, oturma eylemlerinin 566’ncısını gerçekleştirdi. İHD Şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açıldı, kayıpların fotoğrafları taşındı.
Bu haftaki eylemde Amed Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Amed Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Derneği ve Tabip Odası ile birlikte ortak açıklama yapıldı.
Basın açıklamasını okuyan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, "Yargı sistemi de kayıplarımızın dava dosyalarında yer alan birçok somut belge ve tanık beyanına rağmen failleri aklayarak veya yargılama neticesinde beraat ettirerek cezasızlık politikasına destek olmuştur” dedi.
Yalçın, “JİTEM Davası”nın duruşmasındaki beraat kararına da tepki göstererek, “Yargı sisteminin bu tür kararları ne yazık ki kayıp yakınlarının dinmeyen acısını katbekat artırmıştır” şeklinde konuştu.
Yalçın, Meclis çatısı altında “Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu”nun kurulması ve çalışmaların başlaması için gerekli adımlarını atılması yönünde çağrılarını yinelediklerini söyledi.
Eylemin ardından, 5 Temmuz 1991'de JİTEM tarafından evinden alınan ve katledilen Halkın Emek Partisi Amed İl Başkanı Vedat Aydın’ın Mardin Kapı Mezarlığı’ndaki mezarı ziyaret edildi.

BATMAN
Batman'da kayıp yakınları ve İHD Şube yöneticileri, oturma eyleminin 472’ncisi için dernek binasında bir araya geldi.
Eylemde konuşan İHD Şube yöneticilerinden Ercan Başar, iktidara tepki göstererek, "Adaletin sağlanması için yürüttüğümüz bu meşru ve ahlaki mücadeleyi sizler görmezden gelemezsiniz. Haklı taleplerimizi tanımak ve hayata geçirmekle yükümlüsünüz” dedi.
Başar, 24 Aralık 1994’te İstanbul’da gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı İsmail Bahçeci’nin hikâyesini anlattı.