Ajan Cotyar Muhsin Hisên yaptıklarını itiraf etti

Güney Kürdistan’daki Türk istihbaratının ajan şebekesine dahil olan ve şimdi gerillanın elinde bulunan Cotyar Muhsin Hisên, verdiği bilgileri ve sağladığı hava saldırılarını tek tek anlattı.

Türk devletinin Güney Kürdistan’da askeri varlığı ve siyasi nüfuzunun yanı sıra işbirlikçi ajan ağını topluma yaymaya çalıştığının örneklerinden biri olan Cotyar Muhsin Hisên, Medya Savunma Alanları’na yakın bölgelerde faaliyet gösteren bir şirkette çalışırken bir günde hem atıldığı işine kavuşur hem de ajan ağının bir elemanı olur. Cotyar Muhsin Hisên, verdiği bilgileri ve sonuçlarını tek tek anlatıyor.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) 12 Mayıs’ta yaptığı yazılı açıklamada, gerilla güçlerinin bulunduğu bölgeleri ve hareketliliklerini mensup olduğu ajan ağı üzerinden paylaşan Cotyar Muhsin Hisên’ı tutukladıklarını duyurdu. Halen gerillanın elinde tutuklu bulunan Cotyar Muhsin Hisên, nasıl ajanlaştırıldığını, hangi bilgileri verdiğini ve sonuçlarını itiraf etti.

Cotyar Muhsin Hisên, Güney Kürdistan’in Amediye kentine bağlı olan Siyare köyünden. Ailesi, Berwari Aşireti’nin Mendê kolu olarak biliniyor. Ortaokul mezunu ve inşaat işçisi olan Cotyar, Haziran 2019’da bölgede bulunan bir petrol şirketinde çalışmaya başlar, ancak yaklaşık bir ay sonra işçi sorumlusu (Huner) sorun yaşayınca işten atılır. Aynı gün yolda şirketin yönetimiyle ilişkisi olan bir şahısla karşılaşır. Yaşadıklarını anlattığı şahıs, yarın tekrar gelip işe başlamasını ister. Ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi işine devam eder. Daha sonra Cotyar’ın yanına gelen bu şahıs, telefon numarasını verip PKK ile ilgili her türlü bilgiyi (araç, nokta, hareket tarzı vs.) vermesini ister. Böylece Cotyar, Temmuz’dan itibaren bu şahsın ördüğü ajan ağına dahil olur.

HANGİ BİLGİLERİ VERDİ?

Cotyar, ANF’ye ulaşan görüntülerde de ifade ettiği gibi hakkında bilgi verdiği gerillalara ait nokta, araç ve hareket alanları; bunun sonucunda gerçekleşen hava saldırılarının bilgileri şöyle:

* Tam tarihini hatırlamadığını belirttiği bir zamanda Kanimazi köyündeki su fabrikası yakınlarında otururken öğlen saatlerinde gerillalara ait bir aracın Çemanke Beldesi tarafından gelip Çemanke-Şikeftiya köyüne inen üçgene doğru seyir halinde olduğunu görür. Anında telefon aracılığıyla ilişkide olduğu kişi ile bağlantıya geçip bilgiyi olduğu gibi aktarır. Ayrıca söz konusu aracın üzerinde turuncu bir işaretin olduğunu fakat şirkete ait herhangi bir amblem taşımadığını belirtir. Ertesi gün şirkete gelirken Kareba köyü yakınlarında vurulmuş olan gerillalara ait aracı gördüğünü söylüyor.

* Şilya köyü yakınlarında çalıştıkları sırada gerillalara ait bir nokta görür. Bu noktayı kontrol edip birkaç sandalye vb. eşya bulduklarını belirtir. Daha sonra yanında bulunan Sedîq adlı işçiyle beraber bu noktanın dört tane fotoğrafını çekip bağlantıda olduğu kişiye gönderir. Buraya da hava saldırısının olduğunu belirtiyor.

GPS CİHAZI YERLEŞTİRİR

* Rebetke köyü yakınlarında gerillalara ait kaya altına benzer bir noktayı tespit edip fotoğrafını çekerek gönderir. Daha sonra bu şahsın kendisine verdiği ve boş sigara paketi içerisinde yerleştirilen kalem pil büyüklüğünde bir GPS cihazını, buraya bırakır. Söz konusu yere de hava saldırısı yapıldığını ifade ediyor.

* Şikeftê köyü yakınlarında çalışmaya gittikleri esnada, yanında Hawar, Merwan ve başka bir kişi de varken gerillalara ait bir noktanın fotoğrafını çekip gönderir. Buraya da hava saldırısı yapıldığını söylüyor.

* Hesneki köyü yakınlarında işlerinin azaldığı bir zamanda bu bölgede gerillalara ait bir nokta olduğu tespit eder. Bu noktanın fotoğraflarını telefon ile çekip gönderir. Bu bilgiden yaklaşık 20 gün sonra bu noktanın hava saldırısına uğradığını belirtiyor.

* Rebetke ile Kanika köyü arasında gerillalara ait bir noktayı tespit edince hemen yanındaki arkadaşıyla fotoğraflayıp gönderir. Onunajanlaştıran şahıs, boş kola kutusuna yerleştirilmiş GPS cihazını getirerek, söz konusu bu kutuyu noktaya bırakmasını ister. O da bırakır ve kendi ifadesiyle burası da bombalanıyor.

* Kanika köyü yukarısında gerillalara ait ve içerisinde lojistik malzemesinin bulunduğu iki noktayı tespit ettiğini, birini de fotoğraflayarak aktarır.

* Milberkê köyü yakınlarında çalışırken işçilerin yakınlarda gerillalara ait bir noktanın olduğu söyleyen şirket, söz konusu bölgeye gitmemeleri uyarısında bulunur fakat Cotyar dinlemez. Buradaki noktanın iki fotoğrafını çekip gönderir.

* Kehreba ve Kanî Mazê köyü arasında bulunan gerillalara ait bir noktanın fotoğrafını çekip aktarır.

* Beraber çalıştığı kişi, Şilya köyü yolunda yürüyen dört gerilla görür ve fotoğraflarını çeker.

* Kanika köyü yakınlarında gerillalara ait noktalar görür. Bu noktaları Merwan, Hawar ve başka bir şahısla kontrol ederler. Hatta bu noktadaki eşyaları çalmayı bile düşünürler. Belirtilen bu bölgenin daha sonra hava saldırılarına uğradığını ifade ediyor.